НОВИНИ

"Опера на върховете - Белоградчишки скали"

Софийската опера ни кани на атрактивен летен фестивал в Белоградчик. Събитието носи името "Опера на върховете - Белоградчишки скали" и се реализира по инициатива на акад. Пламен Карталов. То ще се състои сред естествените декори на крепостта в началото на август.

bnt avatar logo
от Андреа Драганова
17:31, 07.07.2016
Чете се за: 00:50 мин.
Още

"Опера на върховете" е новаторска идея на режисьора Пламен Карталов. По време на тридневния фестивал публиката ще се наслади на оперите „Тоска" и „Турандот" и балета „Лебедово езеро" и то сред магическата красота на Белоградчишките скали, с което преживяването ще бъде още по-вълнуващо!

акад. Пламен Карталов: С интересен репертоар, с интересни изпълнители. В първото издание на фестивала участват най-добрите солисти на Софийската опера, оркестърът, хорът. Така че, мисля че този авторитет е достатъчна гаранция, за да дойдат хора отвсякъде да видят нашите летни спектакли на Белоградчишките скали.

Желанието на авторите e фестивалът да превърне Белоградчик в магнит за нов вид културен туризъм - оперния.

Борис Николов - кмет на Белоградчик: Имаме волята като местна власт да вложим цялата енергия, цялата възможност, която съществува при нас, за да можем да реализираме тази идея. Ние опитваме успешно за сега с доста такива нестандартни и нетрадиционни методи и средства да привличаме туристи, за да могат най-вече да се насладят на историческата и природна забележителност на нашия район, на град Белоградчик. Така че, перспективата е огромна.

Наред със спектаклите, които ще се провеждат в първия двор на крепостта, ще се предложи специално културно събитие посещение на пещерата Магура за необикновения пърформанс „Вагнер Магура: Богове, Великани, Джуджета и Валкюри".

Това е най-интересната и трудна за реализация част от проекта - съчетаването на мистиката на Магурата с красотата на оперната музика. А необичайните сценични решения са невиждани досега - те ще могат да се видят само в Магурата през август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Никой не е само остров“
„Никой не е само остров“
Електробуси превозват туристите по морето до СПА процедури на открито
Електробуси превозват туристите по морето до СПА процедури на открито