НОВИНИ

"Борислав" в Софийската опера по случай Националния празник

С различни прояви се отбелязва утрешният Национален празник - 3 март. Софийската опера постави на сцената си първата българска историческа опера "Борислав" от Маестро Георги Атанасов. Творбата е създадена по едноименната пиеса на Иван Вазов.

bnt avatar logo
от Цанка Николова
22:07, 02.03.2016
Чете се за: 00:40 мин.
Още
борислав софийската опера случай националния празник

За първи път операта "Борислав" се поставя на сцена в далечната 1911 г., а отскоро, след повече от век отсъствие, историческият спектакъл отново се радва на посетители.

акад. Пламен Карталов, директор на Софийска опера и балет: "Мога да кажа, че това е един патриотичен родолюбив спектакъл, който разтваря страници от славната история. Това е една молитва за България, една молитва за съвременника,който не само трябва да оцелява, но трябва и да върви напред с оптимизъм, с вяра в бъдещето, стъпил здраво на своите корени".

С изнасяне на обучението в концертната зала се събужда любопитството на децата и съзнанието им за национална идентичност, обясниха от министерството на образованието. Предварителна подготовка от учителите пък позволява на възпитаниците им да се потопят напълно в сюжета на операта. Това е един необичаен, но изключително вълнуващ и полезен начин за честване на националния празник сред учениците, категорични са преподаватели.

Венка Христова, СОУ "П. Берон" - Костинброд: "Уважавайте българските ценности, обичайте родното, почитайте традициите - те са дълголетни".

"Борислав" е историческа хроника от епохата на Второто българско царство, но и с препратка към съвремието. Професионалната режисура на Пламен Карталов, отличната работа на диригента Жорж Димитров и успешното превъплъщаване на артистите гарантират вълнението и неповторимото усещане за зрителя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
138 години от Освобождението на България от османско иго
138 години от Освобождението на България от османско иго
Един загинал и четирима ранени след тежка катастрофа на Струма
Един загинал и четирима ранени след тежка катастрофа на "Струма"