След броени минути на сцената на Античният театър в Пловдив ще оживее легендата за Орфей и Евридика. Световноизвестният режисьор, сценограф и хореограф Стефано Пода избра именно града под тепетата и фестивала Opera Open, за да постави операта на Глук. Ролята на Орфей е поверена на звездния контратенор Антонио Джованини - един от най-рядко срещаните оперни гласове.

Пловдив

Спектакълът ще започне в 21:00, но както виждате, зрителите вече заемат местата си.

След като постави „Силата на съдбата" от Верди преди две години, Стефано Пода се завърна на Античния театър с операта „Орфей и Евридика" от Глук. Произведението е избрано специално на тази сцена.

Древният римски театър служи за естествен декор на действието за пътуването до подземния свят и обратно в името на любовта. Няма изкуствени сценографски градежи, вместо това в мястото на действието се пресичат основните стихии, толкова значими за античния свят.

Река Стикс, по която се стига до царството на Хадес, тече на сцената. Лодката, с която Орфей пътува към своята любима, също е изградена на сцената.

Стефано Пода споделя, че е впечатлен от уменията на българските майстори, които правят декори за филми и за сценични изкуства. Истински водопади, огньове, пет тона морски пясък са малка част от средствата за автентичното предаване на легендарния сюжет. Тази година фестивалът "Opera Open" продължава до края на август. По традиция той се закрива с операта на Верди "Аида".