Оперативният щаб въвежда три спешни мерки за борба с чумата по животните. Това обяви пред медиите вътрешният министър Валентин Радев след първото заседание на щаба, в който влизат ръководството на МВР, на Агенцията по безопасност на храните и министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

© БТА

Първата мярка е в 10-километровата зона, при местата, където има зараза в Странджа, да се отменят обществени прояви с голямо струпване на хора.

Втората е да се засилят проверките за пренос на храни по ГКПП-тата и проверките на автомобилите.

Третата мярка е насочена към министерство на регионалното развитие и пътната агенция, които да почистват ежедневно местата в 10-километровата зона преди граничен контрол, като от щаба не уточниха за кои места става дума.

Комисия на ЕК идва днес, за да провери действията на БАБХ заради чумата

Комисия на ЕК идва днес, за да провери действията на БАБХ заради чумата

Експертна мисия на Европейската комисия идва днес, за да провери дали Българската агенция за безопасност на храните се справя достатъчно добре с мерки...

Утре - 17 юли, оперативеният щаб, който координира борбата с чумата по животните, ще се срещне с членове на парламентарно представените партии в Народното събрание.

Целта е да се изчистят съмненията около случаите със зараза при животните и да се представи пълната картина на ситуацията.