Данъчни под прикритие играят хоро, за да се представят за любители на фолклора и да хванат членовете на самодеен състав в пловдивското село Марково, че не издават касови бележки за по 1,50 лв. Случаят е от 4 март и за него потвърдиха от Националната агенция по приходите.

В тайната операция "Хоро" се включил екип на Агенцията по приходите в Пловдив. Разработката била по сигнал, че самодейна трупа за народни танци от село Марково нанася щети на държавния бюджет. За това двама инспектори се появили на поредната сбирка. Представили се за нови жители на селото и кандидати за членство в състава. Получили одобрение и се включили в репетицията.

Елена Манолова - НАП Пловдив: В конкретния случай е приложена практиката таен клиент.

Два часа двамата инспектори под прикритие усвоявали хора и ръченици. Накрая всички започнали да събират дребни суми между един и два лева, за да покрият част от разходите. Данъчните също се включили.

Пламен Кабаков - кмет на село Марково: И накрая на репетицията поискали издаването на фискален бон за извършената услуга.

След като не получили касова бележка, се легитимирали и започнали проверката.

Пламен Кабаков - кмет на село Марково: Нелепата ситуация идва от това, че е по жалба, подадена от местни жители.

Жената, която е замествала този ден хореографа на групата, вече е потърсила адвокат.

Лидия Димитрова - адвокат: Въпросната вечер просто по случайност се е наложило моята клиентка да води репетицията. Тази група няма обособен ръководител, те се събират, обменят опит по отношение на хората.
Пламен Кабаков - кмет на село Марково: Навсякъде в България е ясно, че читалищата нямат пари и под някаква форма тази дребна сума, която се е събирала, се е събирала за подпомагане на самата група.

Очаква се самодейците да дадат обяснения по случая в Агенцията по приходите и да разберат дали хореографката ще бъде санкционирана.