Специализираната прокуратура провежда действия по разследването срещу кмета на Червен бряг, съобщиха от КПКОНПИ. Срещу кмета е образувано досъдебно производство по сигнал на телевизионно предаване.

Червен бряг, Червен Бряг

Оперативно-издирвателните действия са възложени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Агенцията за държавна и финансова инспекция е установила, че Данаил В. е нарушил задълженията си като длъжностно лице и възложител на обществени поръчки по програмата „Топъл обяд". Тя е финансирана по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане" и съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на нуждаещи се лица.

През април 2017 г. община Червен бряг обявява обществена поръчка за приготвяне и доставяне на храна „топъл обяд" в Червен бряг и в Койнаре. Документи са подали три фирми. На базата на критерий „най-ниска цена" е отговаряла фирма от София. Вместо да сключи договор с нея, кметът е прекратил обществената поръчка.

Другите двама участници в процедурата са печелили обществени поръчки със същия предмет през предходната година.

Стойността на програмата е 229 хиляди лева. Към момента няма официална информация за арести, но хора от града разказаха, че седем души са били отведени с полицейски бус.