НОВИНИ

Операция на специализираната прокуратура се провежда в община Септември

Антикорупционна акция в сградата на община Септември. Прокурори от Специализираната прокуратура и полицаи извършват обиски. По неофициална информация, очаква се да бъдат повдигнати обвинения на кмета на Септември Марин Рачев.

bnt avatar logo
от Росица Колева
09:19, 01.02.2018 (обновена)
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Полицейски и прокурорски автомобили са обградили сградата на Община Септември. Тук има служители на Комисията за противодействие на корупцията, както и служители на Бюрото за защита на свидетелите. Акцията продължава да тече.

По неофициална информация на председателя на инициативния комитет, който до момента многократно е сигнализирал за нарушения на кмета, Марин Рачев е арестуван рано тази сутрин. По неофициална информация се очаква да му бъдат повдигнати обвинения за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки, от които са настъпили щети за 126 000 лева. Престъпленията, в които ще бъде обвинен Рачев, са свързани с обществени поръчки в сферата на строителството.

Пак по неофициална информация се очаква прокуратурата да поиска рекордна гаранция за освобождаването му в размер на 200 000 лв.

Тук всеки момент се очаква да пристигнат ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, както и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, които ще дадат пресконференция.

Това е първото досъдебно производство за корупция на кмет, което се води от Специализираната прокуратура след промените в НПК от месец ноември.

Още в края на миналата година от спец звеното разпространиха информация, че срещу кмета Марин Рачев има събрани достатъчно доказателства за корупционни престъпления, свързани със сделки, които е сключвала съпругата му с фирма на нейна втора братовчедка. Тогава се заговори, че щетите могат да надхвърлят 13 милиона лева.

Днес с предварително разрешение на Специализирания наказателен съд се извършват претърсвания в сградата на общината, както в лични домове и офиси на търговски дружества.

Срещу кмета Рачев се води и съдебно дело в Окръжен съд Пазарджик за данъчни престъпления, за укриване на данъци в особено големи размери над 150 хиляди лева. Според прокуратурата той е извършвал това преди да стане кмет в качеството си на търговец на горива. Общественото недоволство срещу кмета започна през лятото заради повишение цената на пренос на минералната вода в общината. Тогава се сформира и инициативен комитет, който организира много протести.

Ето какво коментира председателят на инициативния комитет.

Николай Баташки, Инициативен комитет "Да спасим община Септември": Потвърдено ми е ми би казано от хора, които са го видели, че кметът е задържан с множество полицаи и принудително е доведен в общината на разпити. Доколкото знам той е бил в Пазарджик, където живее и оттам е бил арестуван. Проверяват се и адреси, които са свързани с обръчи от фирми около кмета. Прословутата втора братовчедка на жената на кмета.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пълномасленото мляко е полезно за сърцето
Пълномасленото мляко е полезно за сърцето
11 души загинаха при пожар в Япония
11 души загинаха при пожар в Япония