НОВИНИ

Операция за връщане на контрола върху Мосул

Иракската армия, подпомагана от американската авиация започна подготвителни нападения срещу "Ислямска държава" за връщане на контрола върху втория по големина град в Ирак - Мосул. След превземането на града джихадистите обявиха халифат на територията на Сирия и Ирак. Днес джихадистите загубиха и ДАбик - град със централно място в тяхната идеология и пропаганда. Същевременно напрежението между великите сили, замесени в сирийската криза расте, след като руска минифлотилия се отправи към бреговете на размирната държава.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:46, 16.10.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Хиляди листовки бяха хвърлени снощи над Мосул, предупреждавайки 2 милиона цивилно население за предстояща офанзива. Последва масиран артилерийски обстрел и бомбардировки срещу предградия на Мосул. В отговор джихадистите започнаха да палят гуми, за да намалят видимостта на самолетите. Според Пентагона, обаче, същинската операция за връщане на контрола върху в Мосул не е започнала.

Саад Сабар, войник от иракските спецчасти: "Танковете, артилерията и джиповете ни са готови да се противопоставят на врага! С божията помощ ще изгоним Ислямска държава от Мосул!"

Атаката е тест не само само за местните военни, но и за американския контингент в Ирак. Шиитското опълчение и военизирани подраздления на иракските кюрди също чакат зелена светлина от Багдад, за да се включат във военните действия.

Ислямска държава вече понесе друг голям удар, натоварен с много символизъм. Подкрепяни от Турция опозиционни групи превзеха градчето Дабик, намиращо се на 10 километра от турската граница. Стратегически това не е голяма победа, но Дабик е свързан с пророчество от преди 1 300 години, което предзнаменува голяма битка между мюсюлманми и неверници, в навечерието на Страшния съд. Мюсюлманският "Армагедон" беше фундаментална част от пропагандата на "Ислямска държава".

лидер на сирисйка бунтовническа групировка: "Това не е голямата битка, за която Пророкът, е говорил! Вие сте различен народ от този, за който той е говорил! Вие сте разбойници! Вие сте кучета. Ако не се върнете, ще умрете и ще бъде жестоко наказани! Ще ви намерим и избием където и да сте!".

Междувременно Русия засилва присъствието си в Средиземно море. Руският самолетоносач "Адмирал Кузнецов" и ракетния крайцер "Петър Велики", придружавани от кораби за борба с подводници и спомагателни съдове, се отправиха към Сирия. Британските военноморски сили са в повишена готовност и ще следят преминаването на руските съдове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ТОП 5 на най-опасните места за пресичане във Варна
ТОП 5 на най-опасните места за пресичане във Варна
Пловдивско село се прочу с автобусната си спирка
Пловдивско село се прочу с автобусната си спирка