НОВИНИ

Оперен фестивал в подножието на Белоградчишлите скали

"Опера на върховете" е новото приключение, в което се впусна съставът на Софийската опера. В подножието на внушителните Белоградчишки скали трупата постави началото на нов летен фестивал на открито. Очарованието на естествения пейзаж приютява великите шедьоври "Тоска", "Турандот" и "Лебедово езеро". Още за емоциите в репортажа на Миглена Стойчева и Недялко Данов.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
11:24, 06.08.2016
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Пространствата на открито винаги са били слабост и вдъхновение за режисьора Пламен Карталов. Известен е изключителният му нюх към съчетаването на естествени декори с музикалната драматургия в оперите на великите композитори. Стадиони, площади и крепости се превръщат с лекота в оперни сцени от размаха на неговото въображение.

Пламен Карталов, директор на Софийската опера
Върховете на оперната и балетна класика, шедьоврите, които непрекъснато творим и сътворяваме е един унисон и един истински порив, който ни съединява с върховете на Белоградчишките скали. Ето на, в тази прекрасна възможност да изпълним големите автори пред тези велики, божествени творения на природата мисля, че това е достатъчно доказателство и потвърждение на нашата идея -опера на върховете.
Борис Николов, кмет на Белоградчик
Ето това е едно начало за нашия район да започнат така едни значими културни събития, които да се провеждат. Нашите хора заслужават това да го гледат, да го посетят и да се насладят.

Самата идея да превърнеш едно природно чудо като уникалните Белоградчишки скали в място на оперно действие предпоставя интереса на публиката. Стотици пожелаха да видят трите спектакъла. Още толкова останаха разочаровани, че не са намерили навреме място на чисто новата трибуна за 700 зрители. Онези, които успяха да си купят билети за събитието с право нарекоха себе си щастливци

Георги Златев- Черкин
Чувството е невероятно-виждаш километри уникална природа, която в съчетание с класическата музика образува невероятно изживяване.

Успехът на фестивала тепърва ще се оценява след края на последния спектакъл тук тази неделя. Надеждите на местните хора са той да се превърне в традиция, за да съживи икономиката на техния красив край. А интерес от чужбина се забеляза още тази година. Близостта до границата със Сърбия накара много меломани от западната ни съседка да дойдат, за да чуят прекрасните български оперни гласове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изграждат безплатен паркинг в центъра на Пловдив
Изграждат безплатен паркинг в центъра на Пловдив
Колко е вредно за кожата излагането на слънце
Колко е вредно за кожата излагането на слънце