НОВИНИ

Оперираното 5-годишно дете в "Пирогов" вече е добре

Петгодишното момченце от Бургас, което преди 2 седмици по спешност беше прието в "Пирогов" с много тежък сепсис и усложнения от варицела, вече е добре и е изведено от реанимацията обявиха от лечебното заведение. Детето беше транспортирано с военен самолет "Спартан" от Бургас по разпореждане на премиера в оставка Бойко Борисов заради тежкото му състояние. Защо една често срещана и лечима болест като варицелата е застрашила живота на малкия Сашко и колко са подобните случаи у нас?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:10, 24.01.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Малкият Сашко от Бургас вече е контактен и лекарите се надяват скоро да започне да се движи нормално. Успели да се преборят със сепсиса и да спасят левия му крак след няколко тежки операции и силно антибиотично лечение.

Проф. Надежда Гавраилова, Детското реанимационно отделение, Пирогов: "Комбинираната антибиотична терапия на детето, която започнахме на сляпо се оказа правилна. Лечението, което беше от много голя екип - хирурзи, кардиолози, имунолози и други, даде резултат."

Стаята на Сашко, в която все още влизат само лекари, била отрупана с пожарни коли, тъй като детето казало, че иска да стане пожарникар. Все пак лекарите уточниха, че му предстои продължително лечение. Наистина варицелата е тежко заболяване, но защо при него тя дори застраши живота му. Оказва се, че при детето има наслагване на 2 инфекциозни заболявания.

Преди варицелата, в носоглътката му е изолирана опасна бактерия, а в групата му, в градината в Бургас е имало деца, болни от скарлатина. Всичко това е отслабило имунитета му и е довело до тежките усложнения.

Д-р Стефан Стоилов, Детска коремна хирургия, Пирогов: "Искам да успокоя хората, че това не става толкова често. Но когато има неблагоприятни обстоятелства както е при Сашо - влошен имунитет и т.н., това може да породи сериозни усложнения."

В "Пирогов" на година имало около 10 такива случая. Вчера е прието дете от Плевен, което е с аналогични показатели - със сепсис и индикации за скарлатина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Върховният съд реши за Брекзит
Върховният съд реши за Брекзит
31 станции ще предупреждават за опасност от наводнения в София
31 станции ще предупреждават за опасност от наводнения в София