НОВИНИ

Оперна звезда от Италия с майсторски клас у нас

Световноизвестното мецосопрано Лучана Д’Интино е в София за първия си международен майсторски клас у нас. Идва в България заради близкото си приятелство с българската оперна прима Дарина Такова, която вече седем години чрез своята фондация подпомага развитието на млади певци. Утре вечер в "Сити марк център" е заключителният концерт на участниците в майсторския клас. Лучана Д’Интино също ще пее с тях за първи път през българската публика.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
18:15, 04.11.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Тя знае тайните на италианското белканто. Отказва да ги формулира с думи, защото те не могат изкажат докрай богатството на вековната оперна традиция. Който я чуе да пее обаче, разбира, че тя владее до съвършенство тънкостите на вокалното изкуство.

Дарина Такова - създател на Фондация "Дарина Такова": Лучана е един великолепен учител с невероятни резултати. Не напразно вече тя трета година преподава в младежката студиа на Миланската Скала. Един урок с Лучана Д’Интино по света е на много висока цена и това, което намират тук е дар, е подарък.

С годините Лучана Д’Интино неумолимо усеща белезите на кризата в голямата опера.

Лучана Д’Интино: Като цяло оперното пеене в Европа е в криза. Голяма част от вината за това има маркетинга и ръководенето на оперния бизнес. За тази криза са виновни и педагозите и начинът, по който преподават и липсата на интерес у младите.

Като отговор на кризата започва да преподава, още докато е в пика на кариерата си. И ни обяснява метафорично какъв е личният ѝ мотив за това.

Лучана Д' Интино: Операта е като вирус, хванели те веднъж, не те пуска. Но ако имаш антитела към този вирус, никога няма да влезеш в оперен театър.

Преподаването е начин за Лучана Д’Интино винаги да е във форма. Работата с учениците често ѝ помага да обогати собствените си роли и да намира нов подход към партиите, които отдавна има в репертоара си.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По около 200 лева вземал всеки митничар на смяна на ГКПП Лесово
По около 200 лева вземал всеки митничар на смяна на ГКПП "Лесово"
Повече от половината болни и възрастни в Община Две могили – без лични асистенти
Повече от половината болни и възрастни в Община Две могили – без лични асистенти