НОВИНИ

Хиляди американци са зависими от болкоуспокояващи лекарства

62 хиляди американци, починали от свръхдоза през 2016 година, почти 1/4 повече в сравнение със същия период за година по-рано. Америка се бори с една от най-страшните епидемии, обхващали страната - опиоидната криза. Става въпрос за хиляди американци зависими основно от лекарства предписвани от собствените им лични лекари - болкоуспокояващи с 50 до 100 пъти по-силни от морфина. Най-тежко засегнати са щатите от Средния запад, където почти няма семейство, което да не е засегнато от опиоидната епидемия.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:21, 24.09.2017
Чете се за: 01:45 мин.
Още

Окръг Индиана, Пенсилвания - в планинския провинциален регион е сгушен университетски кампус, а главната улица е обсипана с ресторанти и американски флагове. Но под привидното спокойствие, се крие нещо ужасно - опиоидната епидемия, разказва Дейв Ростис - детектив под прикритие от местния отдел за борба с наркотиците.

Дейв Ростис - детектив под прикритие от Отдел за борба с наркотиците на окръг Индиана, Пенсилвания: "Епидемията е тук, тя не се вижда на улицата. Знаете, хората очакват да видят наркомани, лежащи по тротоарите, но не е точно така. Тези хора купуват и се дрогират или в колата си, или в домовете си."

През 2016 г. процентът на смъртни случаи заради свръхдоза от опиати в окръга е 50.6% на 100 хиляди души, за сравнение средният за щата Пенсилвания е малко над 27 на сто. 26-годишният Алекс Хюбър е един от многото зависими в окръга.

Алекс Хюбър - жител на окръг Индиана: "Не бях годен за работа, не съм бил назначаван, преди да се изчистя. Нито пък исках да си намеря работа. По-скоро висях с приятели по цял ден. А много от тези приятели вече не са сред живите или пък са някъде по затворите."

Проблем с опиоидната епидемия имат не само хората, но и компаниите.

Бил Полачек - изпълнителен директор на компания: "Знаете, когато бизнесът се разраства, има нови възможности. Миналата година се опитахме да наемем 50 души за най-различни позиции. Кандидатите, допуснати до конкурса бяха 120. От тях 40 или не преминаха тестовете за наркотици, или пък имаха криминално минало. А ние работим в сферата на отбраната, не можем да наемаме хора с подобно досие."

Разходите на разследващия отдел в окръга почти са се удвоили за последните 5 години - от 89 хиляди долара през 2010 до 165 хиляди през 2016 година. Същата е ситуацията и с разходите за съдебни дела, тъй като повечето зависими от опиатите ползват обществен защитник. За да посрещне разходите окръгът използва резервни средства. Едва ли някой познава по-добре размера на трагедията от баща и син Сидни и Къртис Голдблат, които имат компания за провеждане на наркотестове и съдебно-медицинска експертиза.

Д-р Сидни Голдблат - собствeник на компания: "Това, което виждаме през последните години е как бюджетът на окръга се изразходва до средата на годината и това е основно заради смъртни случаи от свръхдоза. През 2014-та 40% от нашите аутопсии са свързани с това, а през 2016-а този процент е вече 60."

Спешната помощ на окръг Индиана също е подложена на финансов натиск. Над 100 хиляди долара са загубите на службата през 2016 заради опиоидната криза, тъй като се признават разходи само, ако пациентът е закаран до болница, но е и когато му е оказана успешно помощ на място. Парамедиците разказват още, че често пациентите са агресивни.

Ранди Томас - служител в Спешна помощ: "Пациенти, на които оказваме помощ, но не транспортираме не ни позволяват да ги таксуваме. А други, които караме до болница пък нямат достатъчно здравни осигуровки, които да покрият разходите".

Местните власти се надяват на федерална помощ, но парите не са най-големият проблем. Човешката трагедия е несъизмерима - почти всеки в този окръг има приятел или роднина, починал от свръхдоза от успокоителни и обезболяващи лекарства..

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феноменът Меркел
Феноменът "Меркел"
От нашите пратеници: Очаква се висока избирателна активност в Берлин
От нашите пратеници: Очаква се висока избирателна активност в Берлин