НОВИНИ

Само в Карловскo пораженията от урагана са за над 1 милион лева

Четири комисии описват пораженията от ураганния вятър, който вилня в Карлово и Подбалкана. Стихията събори покриви, изкорени дървета и нанесе щети за милиони левове по съоръжения и частни имоти. Почти всички селища останаха без ток. След като електричеството беше възстановено, днес кметът на Карлово отмени бедственото положение.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив М. Хубинова, Д. Димитров
16:04, 19.01.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

От Калофер до Клисура няма пощадено от урагана населено място. На центъра на село Васил Левски днес екипи режеха 50-годишен смърч, който стихията стовари върху къщата на Симо Ненчев.

Симо Ненчев: "Аз видях фуниевидно такова състояние, малко торнадо, смерч може би като по филмите."

Къщата спасила семейството, но с щети по конструкцията и покрива.

Симо Ненчев: "Още не знам какви са, но не смятам, че са големи."

Съборени покриви и огради, паднали дървета и клони описват комисиите във всички селища в Карловско.

Емил Кабаиванов - кмет на Карлово: "Всички, които имат някакви повреди на имуществото на имотите, нека в общината да го заявят, за да може да направим бърз оглед и списък и заедно с агенцията за социално подпомагане те да кандидатстват за еднократни помощи."

От спешен ремонт се нуждае училище "Христо Проданов". Столовата и корпусът останаха без покрив заради вятъра, който стигаше 80 км в час.

Марияна Маринова - директор на СУ "Христо Проданов": "Най-належащ е покривът на основната сграда. И там ако започне да вали, ще стане страшно."

Лечението на пациентите в болницата в Карлово не е нарушено. Но след като стихията свали покрива, част от кабинетите на личните лекари са неизползваеми.

Д-р Христо Пелев - управител на МБАЛ Карлово:
"Основната част на манипулационните те са също за възстановяване - със счупени шкафове, това не е толкова голям проблем, но стени и мазилки трябва да се оправят."

Само в Карловския регион пораженията от урагана са за над 1 милион лева. От Общината планират да подадат документи в Междуведомствена комисия по бедствия и аварии за финансиране, защото със собствения си бюджет община Карлово не може да се справи с големите поражения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК: IT дружествата отстраняват 70% от изказванията, пораждащи омраза
ЕК: IT дружествата отстраняват 70% от изказванията, пораждащи омраза
Грипна епидемия и в община Благоевград
Грипна епидемия и в община Благоевград