За да излезе държавата от политическата криза, Християндемократическият съюз на канцлера Меркел реши да действа за съставянето на правителство със социалдемократите.

Християндемократи плюс социалдемократи - това може да се окаже успешната формула, която да изведе най-голямата икономика в Европа от политическата безизходицата.

Ако двете най-големи партии успеят да се споразумеят, то Германия може да има правителство през януари.

След като дълго време отказваха преговори и настояваха да останат в опозиция, в петък Социалдемократите обявиха, че са готови на преговори, за да се намери изход от кризата.

Нараства подкрепата за още една „голяма коалиция“ в Германия

Нараства подкрепата за още една „голяма коалиция“ в Германия

Членовете на германската Социалдемократическа партия вероятно ще одобрят подновена коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, ако партийните...

Социалдемократите вече поставиха някои от условията си, за участие в управлението - едно от тях намаляване на данъците за средната класа.

Сега зависи дали християндемократите ще отстъпят от позициите си. Представители на ръководството на партията на Меркел обявиха, че това което искат е ефективно правителство.

Ангела Меркел: Европа има нужда от силна Германия и е желателно бързо да се сформира правителство.

Ангела Меркел вече отхвърли провеждането на предсрочни избори като вариант за излизане от кризата. В опит да бъде намерено политическо решение, германският президент днес отново ще проведе консултации с лидерите на политически сили в страната.

© БТА / Архив