НОВИНИ

Опонентът на Ердоган с финална реч преди предсрочния вот за президент на Турция

В Истанбул днес се провежда най-големият митинг на опозиционната Републиканска народна партия в Турция. Ден преди предсрочните президентски и парламентарни избори в южната ни съседка, президентът Реджеп Ердоган и кандидатът на опозицията Мухарем Индже, е все по-вероятно да отидат на втори тур. Според прогнози, управляващата Партия на справедливостта и развитието може да загуби мнозинството си в Парламента. Вижте повече подробности от специалния пратеник на БНТ в Истанбул Александър Марков.

bnt avatar logo
от Александър Марков
12:14, 23.06.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Точно в 13 ч на обяд се очаква лидерът на опозиционната партия в Турция Мухарем Индже да изнесе своята финална реч, след двумесечната предизборна кампания, изпълнена с провокации и словесни престрелки с противника му Ердоган.

От бивш учител по физика, Индже успя да се изидгне до основна опозиционна фигура срещу влиятелния си противник на политическата сцена и президент на Турция Реджеп Ердоган.

;

На предсрочните президентски избори, които бяха свикани година и половина по-рано, участват шестима кандидати, а осем партии ще се борят за доверието на електората на парламентарния вот, където ключов фактор ще е прокюрдската партия.

На 25 юни в Турция пък ще се превърне от парламентарна в президентската република, след новите законодателни промени, гласувани на спорен референдум миналата година.

;

Предварителните проучвания сочат, че опозиционерът ще успее да събере 29% от доверието на избирателите срещу 48% за съперника му. Те обаче не са достатъчни за да може настоящия президент да спечели победа на първи тур. Според експерти, решаващи ще са 10% от гласовете на хората, които още не са решили кого да подкрепят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българо-румънски полицейски екипи ще следят за нарушения по пътищата
Българо-румънски полицейски екипи ще следят за нарушения по пътищата
Увеличават заплатите в центровете за спешна помощ в страната
Увеличават заплатите в центровете за спешна помощ в страната