Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо призова за нови демонстрации срещу Николас Мадуро днес. В обръщение в социалните мрежи, той заяви, че протестиращи ще има и днес по улиците на цяла Венецуела.

© БГНЕС

Това стана ден след най-дръзкия му опит досега да привлече армията на своя страна. Вчера Гуайдо се обърна към военните с призив да излязат на улицата и да сложат край на узурпацията на властта от Мадуро. Стигна се до сблъсъци, при които в столицата Каракас бяха ранени 70 души. По думите на Гуайдо от тази сутрин, протестните акции са показали, че въоръжените сили не подкрепят Мадуро.

Междувременно американският президент Тръмп обвини Куба, че провежда военни операции във Венецуела в подкрепа на Мадуро и заплаши - ако те не спрат - да наложи тежки санкции на Хавана. България подкрепя венецуелския народ в неговия стремеж за активна гражданска позиция срещу диктатурата и насилието - се казва в позиция на външното ни министерство. София е за мирно решение на кризата, плавен преход към легитимна, демократично установена власт и за провеждане на свободни и прозрачни президентски избори във Венецуела.