Кризата във Вуенецуела се задълбочава след избора на Учредително събрание на страната. Президентът социалист Николас Мадуро поиска то да свали имунитета на опозиционните депутати и те да бъдат съдени. Мадуро не уточни защо. В поредните антиправителствени сблъсъци загинаха най-малко 10 души. Венецуелската опозиция не призна резултатите от вота. Съединените щати заплашиха Каракас с нови санкции, а Европейският съюз осъди насилието в изборния ден.

Венецуелският президент Николас Мадуро обяви победа във вота за Учредително събрание, но според опозицията 88 % от избирателите са се въздържали. На изборите нямаше независими наблюдатели. Изборите бяха по искане на държавния глава. Новото събрание трябва да пренапише конституцията, приета през 99-та, по времето на Уго Чавес и по думите на Мадуро да въведе ред в страната, изпаднала в тежка криза.

В Каракас избухнаха протести. Съобщава се за най-малко 10 жертви сред демонстрантите и четирима ранени полицаи. Освен венецулската опозиция, съседните на Венецуела страни и Съединените щати не признават резултатите от вота за законодателния орган. Вашингтон ги смята за нова стъпка към диктатура.

Николас Мадуро пренебрегна това.

Николас Мадуро, президент на Венецеула: Говорител на император Доналд Тръмп заяви, че те няма да признаят резултатите за Учредително събрание на Венецуела. Защо трябва да ни е грижа какво казва Тръмп, ние се интересуваме какво казва венецуелският народ.

Някои венецуелци не вярват в по-доброто бъдеще: "Дори и Учредителното събрание да е избрано,това няма да промени нищо в страната".

Опозицията свика голям митинг в сряда, когато събранието ще заработи.

Хенри Рамос Алуп, бивш председател на парламента на Венецуела: Венецуелският народ няма да се предаде. Няма да се откажем от нито едно конституционно право.

Някога богата и стабилна Венецуела затъва заради срива в цената на петрола, корупция и липса на чужди инвеститори. Според прогнозите на МВФ, инфлацията в страната тази година може да стигне 720 процента.

Кандидат за Учредителното събрание във Венецуела е убит в дома му преди изборите

Кандидат за Учредителното събрание във Венецуела е убит в дома му преди изборите

Кандидатът за Учредителното събрание във Венецуела, юристът Хосе Феликс Пинеда, е бил убит снощи убит в дома му в град Сюдад Боливар преди днешните из...