НОВИНИ

Опозицията не признава изборите във Венецуела за Учредително събрание

Кризата във Вуенецуела се задълбочава след избора на Учредително събрание на страната. Президентът социалист Николас Мадуро поиска то да свали имунитета на опозиционните депутати и те да бъдат съдени. Мадуро не уточни защо. В поредните антиправителствени сблъсъци загинаха най-малко 10 души. Венецуелската опозиция не призна резултатите от вота. Съединените щати заплашиха Каракас с нови санкции, а Европейският съюз осъди насилието в изборния ден.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:13, 31.07.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света
опозицията признава изборите венецуела учредително събрание

Венецуелският президент Николас Мадуро обяви победа във вота за Учредително събрание, но според опозицията 88 % от избирателите са се въздържали. На изборите нямаше независими наблюдатели. Изборите бяха по искане на държавния глава. Новото събрание трябва да пренапише конституцията, приета през 99-та, по времето на Уго Чавес и по думите на Мадуро да въведе ред в страната, изпаднала в тежка криза.

В Каракас избухнаха протести. Съобщава се за най-малко 10 жертви сред демонстрантите и четирима ранени полицаи. Освен венецулската опозиция, съседните на Венецуела страни и Съединените щати не признават резултатите от вота за законодателния орган. Вашингтон ги смята за нова стъпка към диктатура.

Николас Мадуро пренебрегна това.

Николас Мадуро, президент на Венецеула: Говорител на император Доналд Тръмп заяви, че те няма да признаят резултатите за Учредително събрание на Венецуела. Защо трябва да ни е грижа какво казва Тръмп, ние се интересуваме какво казва венецуелският народ.

Някои венецуелци не вярват в по-доброто бъдеще: "Дори и Учредителното събрание да е избрано,това няма да промени нищо в страната".

Опозицията свика голям митинг в сряда, когато събранието ще заработи.

Хенри Рамос Алуп, бивш председател на парламента на Венецуела: Венецуелският народ няма да се предаде. Няма да се откажем от нито едно конституционно право.

Някога богата и стабилна Венецуела затъва заради срива в цената на петрола, корупция и липса на чужди инвеститори. Според прогнозите на МВФ, инфлацията в страната тази година може да стигне 720 процента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Истинският авангард се ражда на село
Истинският авангард се ражда на село
Ислямска държава пое отговорност за атаката срещу иракското посолство в Кабул
"Ислямска държава" пое отговорност за атаката срещу иракското посолство в Кабул