НОВИНИ

Опозицията се обяви за предсрочни избори

След оттеглянето на АБВ от властта - опозицията се обяви за предсрочни избори, управляващите и подкрепящите ги партии заявиха, че управлението е стабилно и единствените избори, за които се готвят са президентските. Политиците изразиха тези позиции в декларации за откриването на новия летен парламентарен сезон. Според управляващите започнатите политики и реформи трябва да продължат, а според опозицията корабът потъва и трябва алтернатива. От АБВ, които вчера обявиха решението си за оттегляне, днес не бяха подготвени да обявят политическите си приоритети.

bnt avatar logo
от Д. Маркова, Н. Василева
16:45, 11.05.2016
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

В излизането на АБВ от властта управляващите виждат политическо разместване, което според тях цели дестаблилизация в страната. Причината за решението на АБВ според председателя на парламентарната група на ГЕРБ е смяната на лидера на левицата.


Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Заявявам категорично, че единствените избори през 2016-та година, за които ГЕРБ се готви, са президентските избори през есента. Нямаме никакво намерение да предизвикваме предсрочен парламентарен вот. Управленският хоризонт, към който гледаме, е пълен мандат на кабинета Борисов, защото само така ще могат да бъдат реализирани реформите заложени в програмата за управлението на кабинета.
Корнелия Нинова, председател на ПГ на БСП "Лява България": Не си и помисляйте да внушавате пред обществото, че БСП е причина за разпада на вашата коалиция, че е влязла в предварителни засдкулисни договорки с АБВ.... корабът потъва и напускат... за това ако днес стои въпросът: А сега накъде? Отговорът на БСП - Лява България е към предсрочни избори.
Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: Ако за осигуряването на истинска полотическа стабилност е нужно да се отиде на избори, то ние от ДПС имаме готовност за това. Останалото зависи от вас.

Управляващите са категорични, че ще удържат на това напражение и ще намерят сила за диалог помежду си.

Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на Реформаторския блок: Мнозинството и правителството остава и няма да има предсрочни избори- няма да тласнем страната към хаос.
Валери Симеонов, съпредседател на ПГ на Патриотичния фронт: За партиотичния фронт интересите на България, нейната политическа стабилност и икономически просперитет ще бъдат върховна цел.

Спряганите за нови партньори в управлението - БДЦ призоваха за спиране на политическите боричкания.

Росен Петров, депутат от ПГ на БДЦ: От всички зависи дали страната ни ще се плъзга все по ръба на изпадането в перманентна политическа криза или ще намерим сила, водейки политически сражения да помним, че победите за цялата ни страна са по-важни от победите на отделните партии.

След месеци отсъствие лидерът на Атака Волен Сидеров се скара на депутатите с ирония, че като го нямало почвали да бутат управлението.

Волен Сидеров, председател на ПГ на "Атака": Аз реших тук да дойда да ви се помотая в краката, дори да ви размахам един златен пръст, за да ви дойде акъла в главата и да разбере, че от събарянето на това управление нямате полза. Ще изпаднете и повече никой няма да разбере за вас.

Ден след като напуснаха властта АБВ останаха единствените, които не говориха от трибуната.

Кирил Цочев, зам.председател на НС от АБВ: Откровено казано е трудно на първия ден след взимането на това решение да се изразят точно перспективите на АБВ в парламента

В сутрешния блок на БНТ председседателят на парламентарната група на ГЕРБ се пошегува с решенията в АБВ, като разказа, че заради действия на Румен Петков, Бойко Борисов управлява страната.

Цветан Цветанов: Той принуди тогавашния главен секретар Бойко Борисов да напусне МВР и днес да бъде премиер на страната вече втори мандат. Може би с духа на тази насмешка, която вие споделяте не изключвам възможността Румен Петков да направи сегашния премиер и президент на страната.

Цветанов изрично уточни, че това не трябва да става акцент в интревюто му пред БНТ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Няма опасност за живота на пострадалите в мина Ораново
Няма опасност за живота на пострадалите в мина "Ораново"
Ще се изучат ли Средновековието и Европа в 18 часа ЗИП?
Ще се изучат ли Средновековието и Европа в 18 часа ЗИП?