НОВИНИ

Опозицията в Турция ще проведе най-големия митинг преди предсрочните избори

Най-големият опозиционен митинг се очаква да се проведе днес в Истанбул. Републиканската народна партия и нейният кандидат-президент Мухарем Индже ще закрият кампанията с мащабен митинг в Малтепе. Вчера президентът Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието свикаха 7 митинга за един ден в различни части на мегаполиса.

bnt avatar logo
от БНТ
08:48, 23.06.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

На президентските избори в Турция участват шестима кандидати. Според проучвания на общественото мнение, за първи път президентът Ердоган няма да успее да спечели на първи тур и може да отиде на балотаж с Мухарем Индже.

В парламентарните избори участват 8 партии в две коалиции и няколко самостоятелно участващи. Според проучванията, управляващата Партия на справедливостта и развитието може да загуби мнозинството си в Парламента, ако прокюрсдската Партия на демократическото действие премине 10-процентовата бариера.

;

Ако президентът Ердоган бъде преизбран, в Турция ще влезе в сила нова президентска система на управление, която концентрира широки правомощия и огромна власт в неговите ръце. Системата беше гласувана на спорен реферерндум през април 2017 г.

Мухарем Индже, кандидат на Републиканската народна партия: Не закъснявайте в неделя сутрин. Спете в дворовете на училищата. Не огладнявайте в неделя. Не спете. Не се разболявайте в неделя.
Реджеп Таип Ердоган, кандидат на Партия на справедливостта и развитието: Готови ли сте в неделя да им дадате отомански шамар? Вярвам, че моите братя, моите граждани ще им дадат необходимия урок.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ройшин Мърфи събра многохилядна публика на фестивала Франкофоли
Ройшин Мърфи събра многохилядна публика на фестивала "Франкофоли"
​Мащабна полицейска операция в села около Ловеч заради избягалия затворник
​Мащабна полицейска операция в села около Ловеч заради избягалия затворник