НОВИНИ

Опозицията внася ново искане за свикване на извънредно заседание на парламента

Депутати от БСП, ДПС, АБВ и независими внасят днес над 70 подписа за свикване в сряда на ново извънредно заседание на парламента. Това съобщи председателят на ПГ на "БСП лява България" Корнелия Нинова на брифинг след проваленото заради липса на кворум извънредно заседание на Народното събрание.

Надежда Василева
от Надежда Василева БТА
11:20, 14.10.2016 (обновена)
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Ако управляващите отново разиграват тези циркове, не дойдат или не се регистрират, ги призоваваме да си върнат заплатите, каза тя. Нинова декларира, че депутатите от "БСП лява България" ще дарят възнагражденията си по своя преценка на домове за деца, възрастни хора, читалища, самодейни състави в избирателните си райони. По думите й тези пари не са изработени.

По-рано днес парламентът не събра кворум за започване на извънредното заседание, свикано с подписите на 51 депутати от БСП и ДПС. В сряда депутатите приеха да няма пленарни заседания до 4 ноември заради кампанията за президентските избори, от опозицията обаче оспорват решението.

"ГЕРБ днес се самоубиха ритуално и то три пъти - три регистрации, на които те не участваха", коментира Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че депутатите от левицата са били в пленарна зала и са се регистрирали. По думите й с тези действия от ГЕРБ показват страх от опозицията, страх от дебати и страх от истината."Да закриеш парламента в парламентарната република е мракобесие", смята Нинова.

Тя коментира, че ГЕРБ, "Атака", Ковачки, патриоти са останали в изолация и посочи, че са провели разговори с останалите парламентарни групи за свикване на извънредно заседание в сряда и са се съобразили с техните предложения. Социалистите са водили разговори по дневния ред и с Реформаторския блок.

В предложената програма за сряда е отмяна на решението за ваканцията на парламента, три предложения за промени в Изборния кодекс, изменения в Закона за задълженията и договорите, проекторешение по търговското споразумения между ЕС и Канада и промени в данъчните закони.

Корнелия Нинова - председател на БСП лява България: "ГЕРБ днес се самоубиха ритуално и то 3 пъти. 3 регистрации, на които те не участваха. Ние бяхме тук и се регистрирахме всички. Но с тези свои действия те доказват нашите твърдения - страх от опозицията."
Красимир Велчев, ГЕРБ: "Когато искаш и свикваш заседание, не е необходимо само да събереш 50 подписа, а трябва да осигуриш и кворума, а не да разхищаваш държавни пари за разходи, автомобили, командировъчни и т.н. Леко тествахме опозицията, която освен да вика оставка ,не виждам какво правят."
Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: "Не знам каква логика виждат колегите в това опозицията да е в залата с предложение за работа, а мнозинството да го няма. След като няма управляващо мнозинство, най-добрият вариант е предсрочни парламентарни избори."
Гроздан Караджов, РБ: "Възможен сценарий е да се търси невъзможност за събиране и за работа на НС с цел дестабилизация и търсене на предсрочен вот."

АБВ подкрепиха подписката на БСП и ДПС за ново извънредно заседание.

Кирил Цочев, АБВ: "Подписахме, цялата група, с едно наше предложение - изборният кодекс за българите в чужбина. "

АБВ и реформаторите настояват за отпадане на ограничението от 35 секции във всяка държава. В проекта за дневен ред за следващата седмица освен Изборния кодекс са включени също и данъчните закони. От ГЕРБ пък стана ясно, че също обмислят да поискат извънредно заседание, но с друг дневен ред.












Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историята на една жена и битката с рака на гърдата
Историята на една жена и битката с рака на гърдата
5 вместо 3 филма по Фантастични животни и къде да ги намерим
5 вместо 3 филма по "Фантастични животни и къде да ги намерим"