НОВИНИ

Оправдаха обвиняемите за взрива в завода "Миджур" в Горни Лом

Видинският окръжен съд оправда четиримата обвиняеми по делото за взрива в завод "Миджур" в Горни Лом през 2014 година. При експлозията в предприятието за утилизация на боеприпаси загинаха 15 души, двама бяха ранени.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова
19:26, 19.06.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

За длъжностни престъпления бяха обвинени Божидар Василев - бивш началник на отдел в Главна дирекция "Охранителна полиция" и Ивелина Бахчеванова - секретар на междуведомствената комисия към икономическото министерство. Предишният собственик на завода Валери Митков и отговорничката за безопасността на труда Палма Иванова бяха привлечени под отговорност за смъртта на 15 души и двама ранени. След близо 60 заседания, съдът намери всички обвинения за неоснователни.

Димитър Димитров, баща на загиналия Михаил: Това за мен е подигравка с паметта на хората. Прокуратурата след толкова разследвания, със 150 тома и с какви ли не експертизи, то се оказа, че видите ли, всичко, което е направено, е безпредметно, виновни няма.

Според бившия собственик на завода Валери Митков, който също загуби сина си при взрива, причината за толкова тежки последствия не може да е само нарушения в технологичния процес.

Валери Митков, бивш собственик на завода: Причината за аварията трябва да се търси другаде - аз ви казах - външна намеса.
Димитър Димитров, баща на загиналия Михаил: Ние сме внесли, в случая, аз и моите адвокати, документи, които доказваме, че наличие на длъжностни лица на по-високо ниво са допуснали нарушения.

Прокурорът Мирослав Костов коментира, че е очаквал осъдителни присъди по някои от обвиненията. Категоричен е, че щe протестира решението на Окръжния съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Македонският парламент разгледа договора с Гърция за новото име
Македонският парламент разгледа договора с Гърция за новото име
Общината започна оценка на щетите след пороя в София
Общината започна оценка на щетите след пороя в София