Видинският окръжен съд оправда четиримата обвиняеми по делото за взрива в завод "Миджур" в Горни Лом през 2014 година. При експлозията в предприятието за утилизация на боеприпаси загинаха 15 души, двама бяха ранени.

Горни Лом, Чупрене

За длъжностни престъпления бяха обвинени Божидар Василев - бивш началник на отдел в Главна дирекция "Охранителна полиция" и Ивелина Бахчеванова - секретар на междуведомствената комисия към икономическото министерство. Предишният собственик на завода Валери Митков и отговорничката за безопасността на труда Палма Иванова бяха привлечени под отговорност за смъртта на 15 души и двама ранени. След близо 60 заседания, съдът намери всички обвинения за неоснователни.

Димитър Димитров, баща на загиналия Михаил: Това за мен е подигравка с паметта на хората. Прокуратурата след толкова разследвания, със 150 тома и с какви ли не експертизи, то се оказа, че видите ли, всичко, което е направено, е безпредметно, виновни няма.

Според бившия собственик на завода Валери Митков, който също загуби сина си при взрива, причината за толкова тежки последствия не може да е само нарушения в технологичния процес.

Валери Митков, бивш собственик на завода: Причината за аварията трябва да се търси другаде - аз ви казах - външна намеса.
Димитър Димитров, баща на загиналия Михаил: Ние сме внесли, в случая, аз и моите адвокати, документи, които доказваме, че наличие на длъжностни лица на по-високо ниво са допуснали нарушения.

Прокурорът Мирослав Костов коментира, че е очаквал осъдителни присъди по някои от обвиненията. Категоричен е, че щe протестира решението на Окръжния съд.