НОВИНИ

Определиха съдията по делото за ЕВН

Съдията, осъдила Брендо на 7 години затвор ще гледа делото за приватизацията на миноритарния пакет от акциите на ЕВН през 2011 г. Прокуратурата внесе вчера обвинителният акт срещу шестима обвиняеми, сред които са бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков, и бизнесмена Иво Прокопиев. Днес делото беше разпределено на случаен принцип в Софийския градски съд. Според обвинението сделката е нанесла щети на държавата за малко над 20 милиона лева.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
16:51, 29.08.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Делото беше разпределено от заместник-председателя на СГС Даниела Борисова. Съдията беше избран пред журналисти на случаен принцип между всички 32-ма съдии в наказателното отделение.

Даниела Борисова, зам.-председател на Софийския градски съд: Делото се разпредели на съдия Костадинка Костадинова автоматично. Полагаме подписа и това е.

Обвиненията по делото са свързани с приватизацията на миноритарния пакет от акциите на ЕВН през 2011 г. До момента прокуратурата твърди, че сделката е сключена при компрометирана процедура. Според държавното обвинение бившият финансов министър Симеон Дянков е разпоредил на шефа на Агенцията за приватизация да възложи оценка на активите на ЕВН директно на свързаната с Иво Прокопиев „Булброкърс", а законът изисквал да се избере независим оценител. Бизнесменът е посочен като подбудител и помагач на Дянков. За приватизацията на ЕВН ще отговоря и бившият енергиен министър Трайчо Трайков. Той е обвинен в умишлена безстопанственост. Според магистратите предстои тежък процес.

;
Даниела Борисова, зам.-председател на Софийския градски съд: Тежко дело. Дело, което се отличава със своята фактическа и правна сложност. Има много свидетели - шестима подсъдими и 66 свидетели.

Събраните доказателства са общо 94 тома. Очаква се в съдебната зала като свидетели да бъдат привикани и бивши министри от кабинета „Борисов 1“.

Най-късно до три месеца съдия Костадинова трябва да насрочи заседание по делото. Съдията стана известна преди години, когато гледа процеса за пране на пари срещу Брендо, който получи на първа инстанция 7 години затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов донесе бастуна на Ботьо Петков от Бесарабия
Валери Симеонов донесе бастуна на Ботьо Петков от Бесарабия
В Русе посрещнаха Ориент експрес
В Русе посрещнаха Ориент експрес