НОВИНИ

Определиха състава на Съвместната българо-македонска комисия

Правителството определи състава на Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси, създадена с Договора за добросъседство от миналата година. Историци, филолози, археолози ще изчистват основните спорове за историята, исторически личности и съвместното честване на празници между България и Македония, обясни вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Александър Марков
от Александър Марков
20:48, 09.05.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Проф. Ангел Димитров, първият ни посланик в Македония след признаването на независимостта й през 1991 г., историкът доц. Наум Кайчев от СУ, бившият ректор на СУ проф. Иван Илчев, директорът на Института за исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков, посланикът ни във Ватикана проф. Кирил Топалов и дир. на НИМ доц. Бони Петрунова са българските членове на Съвместната комисия.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи В идеята, когато създавахме Комисията, беше наистина да намерим хора с безспорна репутация, с дипломатически опит и хора, които години наред са защитавали българските интереси в тези спорове.

Комисията има по 7 членове и двама съпредседатели. Първото ѝ заседание ще е през юни в София.

;
проф. Ангел Димитров, съпредс. на Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси: С колегите от Република Македония ще имаме тежки разговори. От наша страна, ние ще демонстрираме тази добронамереност, която е залегнала в Договора за приятелство и добросъседство.
доц. Наум Кайчев, зам.-предс. на Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси: Колкото и нова да изглежда настоящата Комисия, тя няма да стъпи на празно място. Въпреки известните различия от последните години, между историците от България и Р Македония съществува сътрудничество.

На тръгване премиерът пожела успех на комисията.

Професионалната добронамереност на българските членове на Съвместната българо-македонска комисия ще зависи изцяло от научните факти, обяви съпредседателят ѝ проф. Ангел Димитров.

Екатерина Захариева ще бъде съпредседател на министерската Съвместна комисия, която ще надзирава работата на историците, и ще дава оценка за изпълнението на Договора за добросъседство веднъж годишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири години след фалита на КТБ делото тръгна по същество
Четири години след фалита на КТБ делото тръгна по същество
Какви ще са икономическите последици за Европа без споразумението с Иран?
Какви ще са икономическите последици за Европа без споразумението с Иран?