Продължава разрастването на мащабите на новата кибератака. В рамките само на няколко седмици, десетки компании и частни потребители станаха жертва на вирус, който блокира файловете на компютъра, а в замяна иска откуп от 300 долара във вируталната валута биткойн.

Определят новия вирус като по-опасен, от WannaCry, който преди седмици зарази компютри в повече от 150 страни. До този момент няма информация за засегнати компютри в България. Появиха се твърдения, че атаката всъщност не е с цел откуп, а е мотивирана по политически подбуди.

Все още не е известно кой и защо е извършил хакерската атака. Безспорно тя е сериозна, но е важно да направим и още едно уточнение - експерти по киберсигурност вече разработиха "ваксина" срещу новия компютърен вирус.

Кой стои зад компютърния вирус WannaCry?

Кой стои зад компютърния вирус WannaCry?

Американски експерти са стигнали до извода, че създателите на вируса WannaCry, който криптира информацията и след това иска откуп, са от Хонконг, Тай...

"Ваксина" срещу новия компютърен вирус

"Ваксината", всъщност се състои в създаването на един единствен файл, с който заразеният компютър се "лекува" от вируса. Това обаче е само временно решение, защото за да бъде спряна тази кибератака, трябва да бъде намерен нейният т. нар. "kill switch" - слабото място на вируса, чрез което може да бъде унищожен.

Нарекоха го "Петя" - по подобие на вече позната хакерска атака. В последствие специалисти заявиха, че това е нов и невиждан до този момент вирус, а засега името му остава просто "НотПетя" или Не-Петя. Разработен е на базата на хакерски инструменти, откраднати от Американската агенция за национална сигурност. Група хакери разпространи инструментите, а резултатът е серия от атаки.

Как действа? На екрана на заразената машина се появява съобщение, че компютърът е заразен, а за да бъдат отключени блокираните файлове, потребителят трябва да плати откуп в размер на 300 долара, но във виртуалната валута биткойн, която няма как да бъде проследена.

Проблемът е, че такъв тип атаки стават все по-агресивни и все по-сложни за спиране.

Кибератаката започва от Украйна с фалшиво обновяване на счетоводна програма. Следва лавинообразен ефект и скоро стотици компютри са заразени. Атакувани са банки, летища, метростанции и държавни институции. Засегнати са и компютри на атомната електроцентрала Чернобил и нивото на радиация трябваше да се следи ръчно.

Във Великобритания е ударена рекламна агенция, във Франция - промишлен гигант, а в Белгия спряха десетки полети на местна авиокомпания. Атаката стига и до Съединените щати, където са засегнати компютрите на голяма фармацевтична компания, както и няколко болници в Пенсилвания. Дори завод за шоколадови продукти в Австралия спря работа напълно.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Взехме решение киберпространството да бъде третирано като сфера на военно действие, така, както са третирани земята, водата и въздуха. Кибератака може да бъде повод за активиране на член 5 - атака срещу един член на НАТО, е атака срещу Алианса.

До този момент са платени откупи в размер на около 8000 долара. Имейл адресът, използван от хакерите обаче е блокиран, което на практика означава, че дори да бъде платен откуп, вероятно няма как да бъдат отблокирани файловете на засегнатите компютри. Остава въпросът дали целта на хакерите е събиране на пари, или става дума за политически мотивирано нападение.

Исаак Бен, експерт по киберсигурност: Ако си позволим да спекулираме, че основна цел на атаката е Украйна. Кибернападение, маскирано като искане на откуп.

Макар и руски компании също да са сред засегнатите, украински депутат заяви, че зад кибератаката стоят руските тайни служби. От Кремъл не коментираха тези обвинения, но подчертаха, че киберзаплахата трябва да бъде разглеждана като международна и борбата срещу нея трябва да е обща.

Според експерти, кибератаките ще се превърнат в неизменна част от хибридната война по света. Тази атака вероятно няма и да бъде последната. Колкото до това, какво могат да направят потребителите, за да се предпазят - решението е едно - да обновят своите операционни системи и да се стараят винаги да работят с най-новите версии на компютърните програми.

Компютърен експерт: Със сигурност ще има нова вълна на вируса WannaCry

Компютърен експерт: Със сигурност ще има нова вълна на вируса WannaCry

Със сигурност ще има нова вълна на вируса WannaCry, който похищава данните в компютрите и иска подкуп, за да ги върне, каза главният секретар на "Инте...

Какво трябва да знаем за WannaCry и как да се предпазим от кибератаки

Какво трябва да знаем за WannaCry и как да се предпазим от кибератаки

Компютърният вирус WannaCry зарази стотици хиляди компютри по света през последните няколко дни, като успя да се превърне в безпрецедентна по мащаби з...