НОВИНИ

Оранжев и жълт код за значителни снеговалежи и силен вятър в цялата страна

Предупреждение за опасно време обяви Националният институт по метеорология и хидрология. През страната ще премине средиземноморският циклон "Албена". Заради очаквани значителни валежи от сняг и силен вятър е обявен оранжев код за цяла Северна и цяла Източна България, както и за Хасковска и Кърджалийска област.

bnt avatar logo
от БНТ
06:15, 22.01.2018
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Очакваните количества валеж в Северна България са до 30, а в Източна - до 40 литра на квадратен метър. Поривите на вятъра ще надхвърлят 80 километра в час. Жълт е кодът за всички останали девет области в Югоизточна и Южна централна България, където се очакват валежи до 25 литра на квадратен метър и отново силен вятър.

Силният вятър е предпоставка за снегонавявания, предупреждават от Агенция "Пътна инфраструктура". Всички областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим. За поддържане на републиканските пътища в готовност са около 3000 машини.


Боряна Маркова - дежурен синоптик към НИМХ на БАН: В цялата страна ще има силен вятър. За Северна България, по Черноморието НИМХ е обявил оранжев код, там се очаква по-силен вятър. Средна скорост 15-20 м/сек. В началото на следващата седмица ще е студено. Снежната покривка ще се задържи. Сутрешните температури ще са ниски. На места ще достигнат до -10 градуса, но към средата на седмицата се очаква постепенно да започне затопляне, но няма да е рязко и няма да са много високи температурите. Ще имаме едно януарско време.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Грипна епидемия е обявена от днес в Благоевград
​Грипна епидемия е обявена от днес в Благоевград
Родилното отделение в Бургаската университетска болница без ремонт от 22 години
Родилното отделение в Бургаската университетска болница без ремонт от 22 години