Почти в цялата страна днес времето е опасно горещо. До 39 градуса стигна температурата към 18 ч в Сандански. В Благоевградска област е обявен оранжев код за високи температури. Шест души са потърсили медицинска помощ от екипите на спешните центрове. Сигналите са за хора с топлинен колапс и хипертонични кризи.

В Благоевград най-горещо беше в следобедните часове. Хората потърсиха спасение от жегите във водите на река Благоевградска Бистрица.

Хотелиерите в Сандански предупреждаваха гостите си, че е желателно да излизат на разходка по улиците на града преди обед и след 18 ч.

От Инспекцията по труда обясниха, че са предупредили собствениците на строителни фирми работният ден да започва по-рано и да приключва до 14 ч, да се осигурят повече почивки на работниците в хладни помещения, както и достатъчно вода за пиене на обектите. Препоръките на инспекторите важат и за археолозите.

Доц. Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей към БАН и ръководител на проучванията на античния град Хераклея Синтика: Стане ли му на някой лошо, малко да се почувства не добре, имаме такива случаи, веднага го освобождавам. Ние не можем да прекъснем работата, защото имаме срокове, имаме финансиране и от нас се очакват резултати.

От Инспекцията по труда казаха ,че ежедневно се извършват проверки на строителни обекти за спазване на изискванията за работа през летния сезон, но до сега не са установени нарушения.

Жълт код за опасни горещини в почти цялата страна

Жълт код за опасни горещини в почти цялата страна

Продължава горещата вълна и у нас. Днес в почти цялата страна е обявен жълт код за опасни горещини.