НОВИНИ

Орбан губи столицата след местния вот в Унгария

Партията на унгарския премиер Виктор Орбан губи на местните избори в Будапеща, сочат частични резултати от вота. Така след близо десетилетие, партията Фидес вероятно няма да управлява в столицата.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:17, 14.10.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Унгарската опозиция спечели най-голямата си победа от десетилетие насам. В битката за кметския пост в Будапеща либералът Гергей Карачони успя да получи повече гласове от кандидата на управляващите и досегашен кмет Ищван Тарлош, който беше начело на столицата от 2010 година. 44-годишният Карачони печели над 50%, а 71-годишният Тарлош - малко над 44 на сто от гласовете.

Гергей Карачони, кандидат за кмет на Будапеща: "Тази победа е за Будапеща - да стане зелена и свободна. Тази победа е за прехода от 20-ти в 21-и век. Победата е за това с всичките си сили да запазим града там, където винаги е бил - да го върнем в Европа".

Унгарската опозиция е начело и в още редица градове, докато партията Фидес си запазва контрола над много малки общини.

Този резултат обаче няма да повлияе върху властта на министър-председателя Виктор Орбан на национално ниво.

Неговата партия Фидес остава много популярна сред населението, особено в селските райони. Орбан има зад гърба си силна икономика и разполага с мнозинство в унгарския парламент, а нови общи избори не се предвиждат преди 2022 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Управляващите печелят парламентарните избори в Полша
Управляващите печелят парламентарните избори в Полша
Шестима души загинаха при катастрофа край Казанлък
Шестима души загинаха при катастрофа край Казанлък