НОВИНИ

Орбан печели убедително изборите в Унгария и ще има мнозинство в парламента

Виктор Орбан спечели убедително парламентарните избори в Унгария. ФИДЕС и нейният коалиционен партньор - Християндемократическата народна партия, ще имат 133 места от общо 199 в новия парламент.

bnt avatar logo
от БНТ
02:35, 09.04.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Националистите от Йоббик са на второ място с 20 процента от вота. Социалистите са трети с 12 процента. По първоначални данни избирателната активност е около 70 процента, което е рекорд от 2002 година насам.

;

Въпреки победата на Орбан, критиците на премиера твърдят, че той е тласнал страната по авторитарен път и че разпалва ксенофобия с антиимигрантската си политика и с острите си думи спрямо бежанците.

Според агенция Ройтерс голямата победа на ФИДЕС може да даде нов импулс на други националистически партии в Централна Европа, в Полша и в съседна Австрия.

;
Виктор Орбан, премиер на Унгария: Спечелихме! Първо искам да поздравя гласоподавателите. Благодаря, че дадохте гласа си. Високата активност премахна всички съмнения. Оставихме голяма битка зад себе си. Спечелихме важна победа и имаме шанс да защитим Унгария.
;

Орбан заложи на миграционната карта, представяше се по време на предизборната кампания като спасител на Унгария, защитник на християнските ценности и унгарците повярваха в това, обясни специалният пратеник на БНТ в Унгария Тоня Димитрова.

Зад победата на ФИДЕС стои и разпокъсаната опозиция, която така и не успя да се обедини, допълни тя.

Гледайте цялото включване на Тоня Димитрова във видеото.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се засилен трафик в последния ден на Великденските празници
Очаква се засилен трафик в последния ден на Великденските празници
Унгарски депутат: Управляващите едва ли ще спечелят мнозинство
Унгарски депутат: Управляващите едва ли ще спечелят мнозинство