НОВИНИ

Орбан се отказва от наложена неделна забрана за магазините

Унгарското правителство се отказва от решението магазините да не работят в неделя. Забраната беше наложена през декември 2014 година. Тя беше посрещната с недоволство от унгарците. Утре проектозаконът за отмяната на мярката ще бъде внесен в парламента в Будапеща.

Златина Петкова
от Златина Петкова
21:49, 11.04.2016
Чете се за: 00:26 мин.
По света
орбан отказва наложена неделна забрана магазините

Правителството на консерватора Виктор Орбан направи неочакван обрат- отказа се от наложена от него забрана. Вече година и половина унгарските магазини, по-големи от 400 квадратни метра не работят в неделя. Това вече няма да е така.

Антал Роган, шеф на кабинета на Виктор Орбан: "Правителството предлага парламентът да отмени ограниченията за работа в неделя и да възстанови ситуацията отпреди 14 март 2015 година".

Забраната беше предложена от християндемократите, коалиционен партньор на Фидес с цел неделята да бъде посветена на семейството. Мярката обаче предизвика масово недоволство и критики, че тя вреди на интересите на големите чужди компании.Стигна се до искане за референдум. Правителството капитулира както при протестите за данъка върху интернет. Така още следващата неделя, големите унгарски магазини отново ще работят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Улесняват достъпа до интернет в Куба
Улесняват достъпа до интернет в Куба
Над 1800 мигранти бяха спасени край Сицилия
Над 1800 мигранти бяха спасени край Сицилия