НОВИНИ

Ордени за българи, защитавали Пражката пролет

Най-високото отличие на Словакия за чужденци - "Бял двоен кръст" - трета степен, цивилен - получиха днес тримата български студенти Александър Димитров, Едуард Генов и Валентин Радев, лежали в затвора заради разпространение на позиви в защита на Пражката пролет през 1968 година.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:50, 16.11.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

През септември 1968- ма тримата студенти от Софийския университет напечатват и разпространяват позиви, които гласят: "Вън войските на марионетката Живков от ЧССР". След месец те са арестувани, а после хвърлени в затвора. Тримата са единствените българи, протестирали срещу военната интервенция в Чехословакия.

Н. Пр. Мануел Корчек, посланик на Словакия: Искаме днес да почетем този техен подвиг, защото той е едно послание не само за тези, които са преживели 1968-ма лично, но и за младите поколения, че трябва да се застъпват за демокрацията и човешките права.

Днес Александър Димитров получи лично ордена си от посланик Корчек. Другите двама, Едуард Генов и Валентин Радев, бяха наградени посмъртно и отличията им приеха техните синове.

Александър Димитров: За мен това е най-важното - че това нещо се помни и се уважава.
Гено Генов, син на Едуард Генов: Това е огромна чест за нашето семейство, но и на мен и на брат ми и на майка ми, на всички ни е мъчно, че не доживя да види този момент.
Веселина Петкова, съпруга на Валентин Радев: Те не са се смятали за герои тогава, просто са свършили това, което е трябвало да направят.

Александър Димитров вече получи през 2008-ма от чешкия министър-председател орден "Крамарж" за гражданската си доблест. През 2014-та президентът Плевнелиев награди пък Едуард Генов с орден "За гражданска заслуга".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саша Зверев се класира за 1/2-финалите в Лондон за първи път в кариерата си
Саша Зверев се класира за 1/2-финалите в Лондон за първи път в кариерата си
Протести за цените на горивата във Варна и Кюстендил
Протести за цените на горивата във Варна и Кюстендил