НОВИНИ

Във Венеция беше открит Международният младежки фестивал "Орфей в Италия"

В Лидо Ди Йезело, област Венеция, беше открито 10-то издание на Международния младежки фестивал "Орфей в Италия". Събитието събира близо 500 таланта от 13 страни в Европа и се организира от българския арт център "Кърнолски" под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков оператор Миглена Гайдорава
11:14, 11.09.2017
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Курортинят град Лидо ди Йезело част от Венецианската лагуна е притегателно място за пътешественици от цял свят още от времето на римската империя.

Днес освен за отдих насам се отправят хиляди творци, за да търсят и раздават вдъхновение. Вече 10 години община Йезело е домакин на българския фестивал "Орфей в Италия", който по традиция събира млади творци от цяла Европа. Вицепрезидентът на България Илияна Йотова е патрон на юбилейното издание на младежкия форум, организиран от арт център "Кърнолски".

Илияна Йотова, вицепрезидент на Р България: Вече 10 години името на България се чува многократно в този прекрасен италиански град. Има и традиция - аз съм следващия вицепрезидент, под чиито патронаж се провежда този фестивал.

В 10-то издание на фестивала конкурс участват над 450 таланта от 13 страни. Всички те се борят за гран при, което е на стойност 1000 евро. Освен него "Орфей в Италия" и тази година ще зарадва с ваучери за участие в други престижни фестивали най-добрите от явилите се. Те се оценяват от междунардно жури, в състава на което влизат едни от най-добрите музиканти и танцови педагози на Италия, Малта, Португаля, Полша и България.

Димитър Кърнолски-син, организатор на фестивала: Тази година успяхме да съберем едни от най-добрите участници явавали се на фестивала.
Снежана Полихронова, организатор на фестивала - арт център Кърнолски": Аз съм безкрайно благодарна на Община Йезело, този прекрасен театър, пиаца Аурора, те ни осигуряват спокойствието да можем да работим. Тази подкрепа в България я няма.

Хванати ръка за ръка, участници, публика и официални гости от България и Италия откриха първата фестивална вечер с традиционно българско хоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Норвегия избира днес нов парламент
Норвегия избира днес нов парламент
Международен фестивал на студентите, изучаващи руски език
Международен фестивал на студентите, изучаващи руски език