НОВИНИ

Организатор на експедицията: Надявам се Боян Петров да е слязъл до Лагер 1 или 2

Опитваме се от тук да направим каквото е възможно. Търсенето ще започне фактически утре отнoво, ако времето позволява. Надяваме се той да е слязъл до първи и втори лагер, те са добре екипирани с храна и кислород, така че се надяваме той да е останал в някой от тези лагери. Това обясни в ефира на БНТ Деян Петков, организатор на експедицията на Боян Петров.

Айше Сали
от Айше Сали
20:12, 07.05.2018
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Деян Петков, организатор на експедицията на Боян Петров: Нормално е да намерят спалният му чувал, тъй като предполагаме, че в този последен хубав ден, който е бил горе, докато колегите му са вървели към Лагер 3, той се е опитвал пък да качи върха.

Българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от няколко дни. В посолството на България в Пекин вчера е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българинът е в неизвестност от 3 май, съобщи външното ни министерство. Боян Петров е на експедиция в Хималаите заедно с още 10 души. След пореден успешен сезон през 2017 г. с два изкачени осемхилядника, един от най-успешните български алпинисти се отправи на 10 април към Тибет, за да атакува първо Шиша пангма, а след това и Еверест, които са част от проекта му "Българин на 14 х 8000".

;

Действията му на Шиша пангма не са необичайни. Тръгва към най-ниския от осемхилядниците ден преди останалите от екипа, за да им проправи път. На 29 април Боян Петров споделя на жената, с която живее, че се чувства в отлична форма. Тогава се чуват за последен път. От 3-ти май, когато трябва да се прибере в лагера и да поеме към Еверест, е в неизвестност. За първи път толкова дълго.

Радослава Ненова: Знаех, че той се забавя със слизането. Иначе вчера ми се обадиха от там, че започват действия за издирване. В момента наблюдават с телескоп целия склон, но няма никакво движение.
Ако не му се е случило нищо, най-вероятно е оцелял в някоя от палатките, където има достатъчно храна, за да изчака по-добро време за слизане.
Най-рано след един или два дена могат да го търсят заради лошото време.

Алпинист, който не обича безразсъдството. Така определя себе си Боян Петров. След възстановяването от тежка катастрофа през 2016 година, той се устреми към "Хималайската корона". Отличие, което се присъжда само на изкачилите всички осемхилядници. Засега само 39 души от 20 държави са увенчали опита си с успех. Сред тях няма българи.


;

Джуджето, както е наричан "Шиша пангма" е първият връх в маршрута на експедицията. Малко преди да замине Боян Петров обясни, че цепнатините по последния склон и преодоляването на дългите разстояния между лагерите ще бъдат най-големите изпитания. Стремежът обаче не му попречи да си повтаря, че трябва да бъде премерен в действията си.

От 6 април 2018 г.
Боян Петров, алпинист: Все по-малко искам да бъде прекалено рисковано или много трудно. Почвам да разсъждавам с мисълта, че искам да се връщам, че не е на всяка цена, че трябва да направиш крачката назад, когато усетиш, че става кораво. Това е арена без зрители. Там си сам и решението трябва да дойде от тебе.
Опитът ти казва: спри, недей! Погледни го, не е твоето място, твоят терен това!

Днес жената до него чака развръзката с оптимизъм и надежда. Спасителната операция с хеликоптер може да започне най-рано утре.

Боян е много оцеляващ, така че вярвам, че ще оцелее и този път! Възможността да оцелее е много голяма. Просто не знаем какво се случва, ако зависи от него, той знае какво да направи.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От утре започва ремонт на участък от АМ Тракия
От утре започва ремонт на участък от АМ "Тракия"
Около 35 от блокираните на летището в Рим  българи са настанени в хотел
Около 35 от блокираните на летището в Рим българи са настанени в хотел