НОВИНИ

Организират обществено обсъждане за системата "бонус-малус"

Комисията за финансов надзор (КФН), Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на транспорта, организират обществено обсъждане на наредбата, с която се въвежда системата „бонус-малус“. В обсъждането са поканени да се включат всички заинтересовани – неправителствени организации, представители на бизнеса, застрахователи, граждани, медии и други. Обществената дискусия ще се проведе на 3 декември (понеделник) от 9 до 17:30 ч в Зала 3 на Националния дворец на културата.

bnt avatar logo
от БГНЕС
18:32, 02.12.2018
Чете се за: 00:20 мин.
У нас
организират обществено обсъждане системата бонус малус

Първоначалният вариант на наредбата за въвеждане на системата "бонус-малус" в автомобилното застраховане предизвика множество спорове за това дали е справедлива системата за оценяване на шофьорите и дали автомобилите трябва да "носят" отговорност.

Предварителните разчети сочат, че 80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина "Гражданска отговорност", тъй като ще попаднат в бонус класовете. Това обаче ще става няколко години след влизането в сила на системата.

Под 1% от шофьорите ще бъдат в най-високите класове по малус, които предвиждат оскъпяване на застраховката с 400%. По този начин, в най-добрия случай шофьорите ще плащат 225 лв., а в най-лошия 1200 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена е с втора степен изгаряния заради авария на ТЕЦ-Русе
Жена е с втора степен изгаряния заради авария на ТЕЦ-Русе
Украйна ще участва в преговори с Нормандската четворка
Украйна ще участва в преговори с Нормандската четворка