Оригиналният мюзикъл "Котките" от Бродуей идва за първи път в България. Шедьовърът на Андрю Лойд Уебър с оригиналния си актьорски състав е на сцената на зала 1 в НДК тази вечер от 20.00 ч. Следващите представления са на 12, 13 и 14 май от 20.00 ч. Поради огромния интерес ще има и два допълнителни спектакъла - на 13 и 14 май от 14.00 ч., съобщават организаторите. Гастролът е в програмата на Салона на изкуствата в НДК.

От Великобритания пристигат 78 актьори в оригиналния състав на легендарния мюзикъл от Бродуей. В над 100-членния екип са и 27 сценични работници. Девет камиона превозват до София пищния декор, атрактивните костюми и техниката за грандиозната продукция.

Декорът за спектакъла, който се строи два дни, превръща зала 1 на НДК в Града на котките. "Неговите обитатели" често са сред публиката по време на представлението и "въвличат зрителите в действието", което нерядко води до комични ситуации. Драматизъм и напрежение внасят сложните акробатични номера, които артистите изпълняват с помощта на въжета, опънати между стените, както и на впечатляваща с размерите си гума от камион, дебела около 1,5 м и около 5 м в диаметър.

В главната женска роля в мюзикъла - котката Гризабела, е сопраното Джоана Ампил, родена във Филипините. Досега 12 млн. души по цял свят са имали щастието да видят на живо "Котки", а от днес до 14 май е седмицата на България. Билетите са на цени от 65 до 125 лв. Има и ВИП места по 155 лв., отбелязват организаторите.

Адаптация по романа на Нобеловия лауреат Т. С. Елиът "Популярна книга за котките от Стария опосум", мюзикълът "Котки" е виртуозен синтез между три изкуства - музика, танц и поезия, през погледа на гения Андрю Лойд Уебър, автор на най-известните мюзикъли като "Фантомът от операта", "Исус Христос суперзвезда", "Евита" и други, играни по театралните сцени на пет континента.

"Котките" е представен за първи път в Уест Енд в Лондон през 1981 година. През 1982 г. в същия творчески състав постановката стъпва на Бродуей. Печели критиката и публиката и много награди, между които за най-добър мюзикъл на името на Лорънс Оливие и "Тони". Лондонската постановка се играе непрекъснато 21 години, а на Бродуей - 18 години, с което и двете поставят рекорд. Мюзикълът "Котки" е преведен на над 20 езика, а през 1998 г. е "превърнат" и в тв филм.

"Котките" от легендарния мюзикъл на Андрю Лойд Уебър преди спектакъла в София

"Котките" от легендарния мюзикъл на Андрю Лойд Уебър преди спектакъла в София

"Котките" от легендарния мюзикъл на Андрю Лойд Уебър застанаха пред камерата на БНТ преди спектакъла в София. Артистични, мистериозни, обичащи града и...