НОВИНИ

Оригинално знаме от Априлското въстание във Военноисторическия музей

Оригинално знаме от Априлското въстание ще бъде изложено от утре до 2 октомври в Националния военноисторически музей /НВИМ/, съобщиха от музея.

bnt avatar logo
от БТА
15:13, 29.09.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
оригинално знаме априлското въстание военноисторическия музей

На церемония в Черни Вит жителите на селото са дарили оригиналното знаме номер 9 от Априлското въстание на НВИМ. В следващите 3 дни то ще бъде представено в музея и всички посетители ще могат да го видят.

Председателят на читалище "Христо Смирненски - 1925 г." Илиян Христов е заявил, че е решено знамето да бъде дарено на НВИМ, за да може да се съхрани и да го видят повече хора, "дори внуците на нашите правнуци".

Директорът на музея Соня Пенкова е благодарила на жителите на село Черни Вит и е акцентирала на отговорността музеят да съхранява нещо толкова ценно, пазено 140 години, и че то ще заеме достойно място в една от най-богатите му колекции - "Знамена".

Знаме номер 9 е едно от дванадесетте знамена от Априлското въстание, рисувано от Иван Папазов Зографина и шито от жените от девическото дружество "Китка". С дарението знамената, които НВИМ съхранява, стават три - 3, 8 и 9. Все още е неизвестно дали са оцелели знамената с номера 1, 2, 5, 7, 10, 11. НВИМ се обръща с апел към всички, които знаят нещо за тях или съхраняват някое от тях, да споделят информацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брад Пит доброволно се е подложил на тестове за алкохол и наркотици
Брад Пит доброволно се е подложил на тестове за алкохол и наркотици
11 партии, пет коалиции и 14 инициативни комитети в президентската надпревара
11 партии, пет коалиции и 14 инициативни комитети в президентската надпревара