Оригинално знаме от Априлското въстание ще бъде изложено от утре до 2 октомври в Националния военноисторически музей /НВИМ/, съобщиха от музея.

© снимка: АРХИВ

На церемония в Черни Вит жителите на селото са дарили оригиналното знаме номер 9 от Априлското въстание на НВИМ. В следващите 3 дни то ще бъде представено в музея и всички посетители ще могат да го видят.

Председателят на читалище "Христо Смирненски - 1925 г." Илиян Христов е заявил, че е решено знамето да бъде дарено на НВИМ, за да може да се съхрани и да го видят повече хора, "дори внуците на нашите правнуци".

Директорът на музея Соня Пенкова е благодарила на жителите на село Черни Вит и е акцентирала на отговорността музеят да съхранява нещо толкова ценно, пазено 140 години, и че то ще заеме достойно място в една от най-богатите му колекции - "Знамена".

Знаме номер 9 е едно от дванадесетте знамена от Априлското въстание, рисувано от Иван Папазов Зографина и шито от жените от девическото дружество "Китка". С дарението знамената, които НВИМ съхранява, стават три - 3, 8 и 9. Все още е неизвестно дали са оцелели знамената с номера 1, 2, 5, 7, 10, 11. НВИМ се обръща с апел към всички, които знаят нещо за тях или съхраняват някое от тях, да споделят информацията.