Добър пример за интеграция на бежанци от Швеция. Дрийм Оркестра - така се казва музикална формация в Швеция, съставена изцяло от деца бежанци. Някои от тях никога не са свирили на музикален инструмент, но идеята е чрез изкуството да се спомогне за социалната им интеграция.

Наскоро центърът на Стокхолм се превърна в сцена за концерт на открито. Изпълнителите обаче са необичайни - деца бежанци. Те са от Сирия, Афганистан, Еритрея, но също от Албания, Венецуела и самата Швеция. Проектът се осъществява с подкрепата на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Фатима, афганистанско момиче, пристигнало в Швеция преди 18 месеца: Никога преди това не съм свирила в моята родина. Когато започнах да свиря тук, животът ми се промени. Не съм подозирала как музиката може да въздейства върху живота ми. Свирим заедно. Учим заедно. Щастливи сме заедно, заедно сме и в тъгата, като семейство сме.

Целта на проекта е музиката да бъде използвана за социална интеграция и развитие на тези деца. Освен това Дрийм Оркестра е и приятен начин да се учи шведски.