От следващия вторник НИМХ спира работа, няма да се прави и прогноза за времето. Причината - липса на ръководство в Института. Има ли изход от тази ситуация и как ще бъдат засегнати гражданите, ако НИМХ спре работа - темата в Сутрешния блок на БНТ коментира синоптикът Орлин Георгиев.

През последните месеци системно нямаше финансови средства, на няколко пъти те бяха осигурени от МОН, което помогна да не спираме работата си. Но в момента ситуацията е свързана с юридически казус - няма кой да разписва документите и ние не можем да извършваме нито плащания, нито експертизи, обясни синоптикът.

Част от нашите имоти действително се водят към БАН, но те са направени с държавни средства. Освен това, те са дадени като активи и пасиви на структури на НИМХ преди да влезе в БАН, заяви синоптикът по темата за материалната база на Института.

Орлин Георгиев, синоптик в НИМХ: Законът за БАН казва, че имоти може да се трансформират или чрез решение на Общото събрание, или чрез законодателни промени. Което значи, че законодателната власт трябва да се намеси. Ние не искаме нищо в повече, искаме тези имоти, на които си вършим работата.
Евелина Дамянова: БАН иска да задържи материалната база на НИМХ

Евелина Дамянова: БАН иска да задържи материалната база на НИМХ

БАН иска да задържи материалната си база, а НИМХ да отиде към Министество на образованието. Доколкото знам, базата е построена с държавни пари. Това о...

По думите на Георгиев, НИМХ е на последно място по заплати, а учените в структурата извършват специфична дейност, тъй като имат различно отношение на ниво научен и технически персонал, в сравнение с останалите звена към БАН.

Проблем с нормалното изпълняване на работните си задължения имат и синоптиците от клона на НИМХ във Варна, заяви Вяра Рафайлова, ръководител сектор "Прогнози" в Института в морската столица.

Какво пречи на учените да работят и как БАН вижда решение на проблемите - вижте във видеото и позицията на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, която той заяви пред БНТ.

НИМХ излиза от БАН частично, метеоролозите не са доволни

НИМХ излиза от БАН частично, метеоролозите не са доволни

Институтът по метеорология и хидрология ще се отдели от структурите на БАН, но частично. Това решение взе след двучасово заседание Общото събрание на...