НОВИНИ

Съдът уважи искането на "Дунарит" за прекратяване на процедурата по придобиване

Оръжейната компания "Дунарит" изненадващо плати дълга си към Държавната консолидационна компания. Внесената сума възлиза на над 50 млн. лева, показва справка в Търговския регистър. Така всъщност беше спряно намерението на икономическото министерство да придобие предприятието. Защо Дунарит плати чак сега дълга си и какво мисли държавата за това вижте в репортажа на Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:16, 31.08.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
Кръстьо Кръстев, изп. директор на "Дунарит": Ръководството на "Дунарит" е поискало съдът да спре вписването на Държавната консолидационна компания като кредитор на оръжейното предприятие и съответно да прекрати процедурата по придобиване му от държавата. Софийският градски съд е уважил искането, показва справка в Търговския регистър. Преди това това вземане беше попаднало в ръцете на една офшорна фирма и след като това вземане премина в държавна компания, в Съвета на директорите обсъдихме това и решихме, че вече ние можем да извършим това плащане, тъй като платецът е явен, а не е такъв за който ние не знаем кой стои зад него.

В началото на седмицата икономическият министър Емил Караниколов обяви, че държавата ще придобие "Дунарит", чрез Държавната консолидационна компания, която вече е изкупила дълг от 40 млн. лева, за да го спаси и да запази 1300 работни места. Предприятието беше застрашено от отнемане на лиценза за производство заради повдигнато обвинение срещу ръководството му, а неплатеният дълг идваше от сключени сделки за кредити и особени залози към фалиралата КТБ.

Държавата ни помогна в този случай защото се появи един явен кредитор в лицето на ДКК. Кръстев допълни, че парите, с които е платен дълга към държавата са осигурени от търговската дейност на Дунарит. Дружеството има още 40 млн. лева задължения, но и те ще бъде покрити, увери изпълнителният директор.

От БНТ потърсихме Министерството на икономиката за коментар, но оттам обясниха, че в момента се запознават с документите по случая и засега нямат позиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват истинска златна тоалетна в Ню Йорк
Откриват истинска златна тоалетна в Ню Йорк
Учители от СМГ заплашиха, че ще прекъснат работа, ако Стоянов остане директор
Учители от СМГ заплашиха, че ще прекъснат работа, ако Стоянов остане директор