НОВИНИ

Оръжейните договори на „Емко“ ще бъдат изпълнени от „ВМЗ-Сопот“

За да бъдат гарантирани оръжейните доставки към контрагенти в чужбина, които военният завод „Емко“ не може да изпълни след отнемане на лиценза, държавната компания „Кинтекс“ е сключила договор с „ВМЗ- Сопот“, съобщи днес министърът на икономиката. Той обясни, че в понеделник ще стане ясно дали лицензът на частното дружество ще бъде върнат.

Николай Минков
от Николай Минков
19:40, 15.09.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Лицензът на „Емко“ бе отнет, след като бяха констатирани нарушения при съхраняването на боеприпаси. Това принудило държавната външнотърговска компания „Кинтекс“ да прекрати 3 договора с частното дружество за доставка на военна продукция и да ги прехвърли на Вазовските машиностроителни заводи.

Според министъра на икономика държавният интерес е гарантиран.

Емил Караниколов, министър на икономиката: „ВМЗ“ ще вземе пари като изпълнител, „Кинтекс“ ще вземе парите като посредник, а освен това държавата ще вземе и от двете дружества дивиденти. От друга страна, веднага след получаване на сумите ще бъдат платени данъците, т.е. държавата по никакъв начин няма да загуби от това нещо.

Караниколов обясни, че министерството не може нито да отнеме, нито да върне оръжеен лиценз, тъй като това е единствено в правомощията на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Нека ръководството на „Емко“ да се погрижи, да отстрани нередностите, констатирани от компетентните органи, лицензът им ще бъде възстановен веднага.

Караниколов обясни още, че в понеделник полицията трябва да предостави доклад дали „Емко“ е изпълнил предписанията за съхранение на боеприпасите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Градски зони с успокоено движение ще пазят пешеходци и велосипедисти
Градски зони с успокоено движение ще пазят пешеходци и велосипедисти
ДРУГИТЕ новини: Пътуване през времето
ДРУГИТЕ новини: Пътуване през времето