НОВИНИ

​Оръжейници от военните заводи ЕМКО в Трявна и Монтана излязоха на протест

Оръжейници от военните заводи ЕМКО в Трявна и Монтана излязоха на протест срещу замразения все още търговски лиценз на дружеството. В края на юли от междуведомствения съвет по отбранителна индустрия спряха временно лиценза заради констатирани нарушения по съхранението на взривни вещества и боеприпаси. Според ръководството на дружеството нарушенията са отстранени, което е потвърдено от проверка на МВР, но въпреки това лицензът не е върнат. За по-малко от един месец това е втория протест на работниците от оръжейните заводи.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
15:55, 14.09.2017
5637
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Служителите на производствените бази в Трявна и село Белица блокираха за кратко прохода Хаинбоаз в района на село Вонеща вода и категорично заявиха, че държавата води целенасочена война срещу тях.

- Ние сме тук, за да припомним на господин министъра на икономиката Караниколов обещанието, което даде след предишният протест за възстановяване на лиценза на фирма "ЕМКО".

- Хората да отиват на улицата, да станат безработни, вижте колко млади хора има в завода.

По думите на директора на двете производствени бази, само преди няколко дни държавната компания „Кинтекс" е спряла три договора за износ на боеприпаси за Индия, а загубите от това решение възлизат на 60 млн. долара.


Работници от базата на ЕМКО в Монтана затвориха за кратко главен път Е79.

Хората се опасяват, че заради прекратените договори на фирмата с партньорите ѝ тя ще бъде доведена до фалит, а те ще загубят работните си места.

Вилиян Томов, работник: Няма кой да обърне внимание къде отива тоя лиценз, защо не се връща и така нататък.
инж. Красимир Падарев, директор на ОП - Монтана: Това, което трябва да стане час по-скоро е да се върне разрешението ни за търговия, да се изпълни договорът ни с държавата и да влязат всичките пари, където трябва.

Подкрепата си за работниците изрази и местната власт.

Диман Георгиев, зам.-кмет на Монтана: Фирма "ЕМКО" е най-голямото структуроопределящо предприятие не само за територията на област Монтана, но може би и за Северна България.

Протестите ще продължат и следващата седмица. Ако дотогава конфликтът с икономическото министерство не бъде решен, работниците ще протестират пред Народното събрание.

От министерството на икономиката заявиха, че все още не са отстранени всички нередности, установени от службата по пожарна безопасност и другите компетентни органи. Въпреки това в понеделник на заседанието на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия ще бъде разгледано искането за възстановяване на лиценза на "Емко".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на полицаи и пожарникари в центъра на София
Протест на полицаи и пожарникари в центъра на София
Мария Габриел положи клетва като еврокомисар
Мария Габриел положи клетва като еврокомисар