Девет самоделни огнестрелни оръжия и сериозно количество боеприпаси бяха иззети при акция на прокуратурата и полицията от частен дом в град Пордим. Според разследващите пушките са сглобявани от собственика на къщата. Той няма криминални регистрации и не е осъждан, няма разрешително за оръжие. Акцията е проведена след постъпила оперативна информация.

Пордим

Заедно с огнестрелните оръжия в къщата в Пордим са открити и 559 патрони 22 калибър. С пушките е стреляно, но няма данни с тях да са извършвани престъпления. 59-годишният им собственик е безработен, с технически умения. Обяснил, че сглобявал оръжията като хоби.

Владимир Николов, наблюдаващ прокурор: Считаме, че се касае за доста сериозна, бих казал изключителна обществена опасност на конкретното извършено деяние. Налице са събрани първоначални доказателства, че въпросните оръжия са произведени от обвиняемия по делото, чрез използване на определени технически средства, като са използвани части от въздушни пушки и други детайли.

Има оперативни данни, че мъжът е предоставял оръжия на двама души. Предстои изясняване на самоличността им и целта на употребата на пушките. Оръжията имитират автомат "Калашников" и са със сгъваем приклад, обясни директорът на плевенската полиция.

ст. комисар Красимир Начев - директор Областна дирекция на МВР - Плевен: Целта на това нещо е да позволи скрито носене и пренасяне, без да се забележи. Върху всяко едно оръжие има монтиран заглушител. С това оръжие може да се извърши убийство.

Назначени са редица експертизи, разпитани са свидетели. Мъжът е задържан за 72 часа по обвинение за незаконно притежаване на оръжие. Утре прокуратурата ще внесе в Районния съд в Плевен искане за постоянен арест.