НОВИНИ

Оръжията в САЩ: Дебат с предизвестен край

17 души загубиха живота си в поредната училищна стрелба зад Океана, този в Паркланд, Флорида. Това е осмата стрелба в училище в САЩ през 2018-а година, довела до убити или ранени, едва седем седмици след началото на годината.

Александър Детев
от Александър Детев
10:00, 19.02.2018
5127
Чете се за: 01:47 мин.
Истории
оръжията сащ дебат предизвестен

В последните 50 години масовите стрелби в САЩ, за каквито се считат тези, отнели живота на повече от четири човека, са около 150. Тенденцията обаче е те да се увеличават, а законите, регламентиращи достъпа на оръжия, се очаква да стават все по-либерални, особено при сегашната ситуация, в която републиканците имат мнозинство и в двете камари на Конгреса.

По данни на Харвард, докато в периода 1982-2011 г. една подобна масова стрелба се е случвала веднъж на 200 дни, то между 2011-2014 г. масови убийства, в което е използвано огнестрелно оръжие, стават на всеки 64 дни.

След като през октомври 2017 г. станахме свидетели на най-смъртоносната стрелба в историята на САЩ, NBC, New York Times и други водещи медии, позовавайки се на данните на държавни институции и социологически агенции, пресметнаха, че броят на жертвите на огнестрелни оръжия (около 1,5 милиона) е по-голям от загубените животи по време всички войни, в които страната е участвала.

Според официалната статистика броят на цивилно притежаваните огнестрелни оръжия в САЩ вече надминава този на населението, т.е. е над 300 милиона. За сравнение, според сайта GunPolicy.org, проект на Университета в Сидни, следващата държава в класацията е Йемен с 58.4 оръжия на 100 човека, следвана от Финландия, Швейцария и Сърбия с далеч под 50 на 100 или повече от два пъти по-малко от САЩ.

“Президент Тръмп, моля Ви направете нещо!”

Апелът е на Лори Алхадеф, чиято 14-годишна дъщеря е една от жертвите на стрелбата в Паркланд, Флорида.

Отговорът на въпроса “Ще се направи ли нещо?” обаче изглежда предизвестен.

Републиканците веднага нападнаха представителите на демократическата партия, че се възползват от човешките трагедии, за да повдигат въпроса за регулации. Само преди няколко месеца, при стрелбата в Лас Вегас, опитите за започване на подобен дебат също се провалиха, а сега историята сякаш се повтаря.

През октомври, в коментар за Българската национална телевизия, журналистът и преподавател в Калифорнийския университет Христофор Караджов изтъкна икономическите и политически дивиденти, които печели републиканската партия, поддържайки свободния пазар на оръжия. Думите му се доказват и от статистиката – докато през ’90-те години на миналия век над 60% от американците подкрепят прилагането на по-строго законодателство по въпросите с придобиване и притежание на оръжие, то в днешно време американското общество, по данни на Пю и Галъп, е по-скоро разделено между защитата на Втората поправка като недосегаемо и абсолютно право и по-строгите регулации, необходими за предотвратяването на подобни трагедии. След двете поредни най-смъртоносни стрелби в историята - в Орландо и Лас Вегас, подкрепящите нови регулации все пак имат лек превес.

Работата на Националната оръжейна асоциация, която е една от най-големите лобистки групи в САЩ, със сигурно е допринесла за разделението в обществото. Показателно е влиянието им в Конгреса - 50% от членовете на двете камари на висшия законодателния орган на САЩ са получавали финансиране от организацията, включително влиятелни сенатори като Джон Маккейн, Рой Блънт и Бил Касиди, които през годините са били финансирани с милиони.

И макар примери като този на Австралия да доказват, че рестрикциите водят до успехи и превенция, то едва след една евентуално промяна на баланса на силите в Конгреса през есента, може да се очаква някаква мобилизация за по-сериозна промяна на сегашната законова рамка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хип хоп певецът ​Дрейк раздаде милион в новия си клип
Хип хоп певецът ​Дрейк раздаде милион в новия си клип
​Летище София с близо половин милион пътници през януари
​Летище София с близо половин милион пътници през януари