НОВИНИ

ОС на ООН утвърди с голямо мнозинство Глобалния пакт за миграцията

Общото събрание на ООН утвърди Глобалния пакт за миграцията, който бе приет в Маракеш миналата седмица. Това е първият международен документ по проблема с миграцията. Той не е правно обвързващ. Въздържаха се 12 държави, сред които и България.

bnt avatar logo
от БТА
22:03, 19.12.2018 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
По света
ОС на ООН утвърди с голямо мнозинство Глобалния пакт за миграцията

Пактът бе приет със 152 гласа "за". Против гласуваха пет страни - САЩ, Израел, Унгария, Чехия и Полша. Въздържаха се 12 държави, сред които България, Австрия, Австралия, Швейцария и Италия. На конференцията в Маракеш на 10 декември пактът бе одобрен от 164 страни, отбелязва АП.

Белгия гласува в подкрепа на пакта, въпреки че той предизвика оттеглянето на една от партиите в управляващата коалиция и това доведе до оставката на премиера Шарл Мишел. Бразилия пък обяви, че ще се оттегли от пакта щом избраният за президент Жаир Болсонаро встъпи в длъжност на 1 януари.

САЩ отхвърлиха пакта с аргумента, че той придвижва глобалното управление за сметка на националните закони и интереси на отделните страни. Унгария пък заяви, че пактът е небалансиран и е насочен в подкрепа на миграцията. В изявление преди гласуването председателката на Общото събрание на ООН Мария Фернанда Еспиноса от Еквадор напомни, че този документ няма законово обвързваща сила и не нарушава суверенитета на никоя държава.

Глобалният пакт на ООН за миграцията изброява редица принципи - защита на човешките права, защита на децата, признаване на националния суверенитет и други. Той предлага различни варианти на сътрудничество като обмен на информация и експертиза и интеграция на мигрантите. Пактът призовава за забрана на необосновани задържания и допуска арести само като крайна мярка.

258 милиона души по света са в постоянна мобилност или мигранти, което е 3,4 процента от населението на Земята. Над 80 процента от придвижванията от една страна в друга се извършват законно. По данни на ООН повече от 60 000 нелегални мигранти са загинали от 2000 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Жълт код за ниски температури в 11 области за 20 декември
​Жълт код за ниски температури в 11 области за 20 декември
Дядо Коледа раздаде подаръци на оперирани във ВМА деца
Дядо Коледа раздаде подаръци на оперирани във ВМА деца