НОВИНИ

Осъдиха Алексей Навални на 30 дни административен арест

Руският опозиционен лидер Алексей Навални беше осъден на 30 дни административен арест. Московският районен съд го призна за виновен в многократно нарушаване на разпоредбите за организиране или провеждане на митинги. На организираните вчера антиправителствени демонстрации в Русия - в Москва и Санкт Петербург бяха задържани над 1600 души.

bnt avatar logo
от БНТ
06:35, 13.06.2017 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Алексей Навални ще обжалва решението на съда. Адвокатът му заяви, че е очаквал присъда, но най-много 20 дни административен арест.

"Сега ще пропусне концерта на Депеш мод, но пък през този месец ще чете много книги", каза още защитникът на опозиционния лидер. Навални беше задържан вчера на път за антиправителствена демонстрация.

Алексей Навални: За първи път ме задържат на входа на дома ми. Разбира се, че не очаквах.

Протестът трябваше да се проведе на булевард "Сахаров", който е далеч от центъра на Москва, но опозиционерът призова привържениците си да се съберат на една от главните улици, близо до Кремъл. Тогава прокуратурата предупреди, че демонстрацията там ще бъде смятана за незаконна. По данни на правозащитници, в Москва са били задържани около 750 души.

Последва остра международна реакция. Белият дом осъди арестите, а Европейският съюз призова за незабавно освобождаване на задържаните.

Протести имаше в цялата страна. Според организаторите - на демонстрацията в Москва са участвали около 5 хиляди души, а в Санкт Петербург - около 3 хиляди и 500.

Алексей Навални: Не съм го видял с очите си, но демонстрациите в Москва и в Санкт Петербург са били големи и на двете места властите са се направили всичко възможно да ограничат броя на участниците. Всъщност да забранят двете акции.

През март след антиправителствени протести Навални лежа 15 дни в затвора и беше осъден да плати глоба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задълбочава се политическата криза във Финландия
Задълбочава се политическата криза във Финландия
Предложението за мажоритарен вот влиза в правната комисия
Предложението за мажоритарен вот влиза в правната комисия