НОВИНИ

Осъдиха двама приближени на Доналд Тръмп

Медиите в Америка нарекоха 21 август "най-лошият ден за Доналд Тръмп". Две съдебни решения се оказаха двоен удар срещу американския президент. Делата засягат хора от близкото обкръжение на Тръмп и последствията тепърва ще се наблюдават. Осъдени са бившият шеф на кампанията на Тръмп Пол Манафорт и личният му адвокат Майкъл Коен.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:30, 22.08.2018 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Бившият ръководител на предизборната кампания на Тръмп Пол Манафорт беше признат за виновен за банкови и данъчни измами. Присъдата му се очаква до края на седмицата.Това е първото дело, произтичащо от разследването на прокурора Мълър за намеса на Русия в президентските избори в Съединените щати.

Обвиненията срещу 69-годишния политически консултант Манафорт бяха свързани с работата му за бившия украински президент Виктор Янукович, подкрепян от Москва. Камерите запечатаха репортерски спринт за съобщаване на новината.

В същия ден бившият вече личен адвокат на Тръмп Майкъл Коен сключи сделка с обвинението и така нанесе удар на президента.

51- годишният Коен не е декларирал близо 4 милиона долара приходи, но наред с това призна и че по нареждане на шефа си е платил на две жени за мълчанието им. Жените са порнозвезда и модел на Плейбой. Смята се, че са имали сексуална връзка с Тръмп.

Робърт Кюзами, заместник-областен прокурор в Ню Йорк: Господин Коен се призна за виновен по две обвинения за финансите на кампанията. Освен това той е работил по купуването на мълчанието на две жени, които са имали информация, която според него е можела да навреди на кампанията през 2016-та. Представил е фалшиви фактури за парите.

Става дума за общо 280 000 долара. Подобно разходване на средства извън официалния избирателен фонд се счита за престъпление и дори възможност за импийчмънт.

Президентът коментира, че нарушенията на Коен не са престъпление и защити Манафорт.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Случилото се с Манафорт не засяга мен и няма нищо общо с някакво съглашателство с Москва.Това е лов на вещици, позор.

Присъдата на Коен се очаква на 12 декември със сключената сделка той може да лежи в затвора до пет години вместо 65.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Критичен спад в нивото на река Дунав, има заседнали кораби
Критичен спад в нивото на река Дунав, има заседнали кораби
Американска журналистка обвини властите в Китай, че са я изгонили от страната
Американска журналистка обвини властите в Китай, че са я изгонили от страната