НОВИНИ

Осъдиха Герман Костин на доживотен затвор за убийството на 5-годишния Никита

Обвиненият за убийството на 5-годишното момче, намерено в куфар преди три години - Герман Костин - получи присъда. Доживотен затвор без право на замяна. Мотивът - отмъщение заради неизяснени финансови отношения между родителите на детето. Това е първа инстанция и решението не е окончателно.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
16:55, 16.07.2018 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Герман Костин беше доведен в съдебната зала на носилка заради здравословни проблеми. Доживотната присъда без право на замяна беше прочетена от съдия Атанас Атанасов в присъствието и на бащата на убития Никита, който пристигна от Русия. Според съда доказателствата са достатъчни и уличават Костин като извършител. В залата той заяви едниствено, че е бил лишен от правото да се защитава. Адвокатът му определи процеса като разказ с очакван край.

Капка Гергинова, адвокат на Герман Костов: Просто това за мен беше удобният вариант."
Русалина Михайлова, прокурор: В процесуално естество съм доволна, да. В човешки план ако ме питате все пак се касае за смъртта на едно дете ..."

По време на съдебния процес стана ясно, че малкият Никита е бил удушен. По кърпата, в която беше увит трупа, разследващите откриха ДНК материал, който съответства на този на Костин. Ключови за прокуратурата се оказаха видео кадри, които проследвят пътя на руския гражданин от София до Пасарел. Мобилният му телефон също беше засечен в района.

Няколко дни преди да бъде открито престоялото близо месец във водата тяло, разследващите намериха убита и майката на Никита - Ана Леонтиева. Обвиняем за убийството на 34-годишната жена, открита в горите край резиденция "Перла" , все още няма заради липса на доказателства.

Съдебният процес срещу Герман Костин продължи близо две години. Защитата му е категорична, че ще обжалва решението на първоинстанционния съд.

Бащата на убития Никита не пожела да коментира присъдата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Джонсън отново ще пише в Дейли телеграф
Борис Джонсън отново ще пише в "Дейли телеграф"
Над 3 млн. чуждестранни туристи са посетили Русия по време на Мондиал 2018
Над 3 млн. чуждестранни туристи са посетили Русия по време на Мондиал 2018