Австралийският кардинал Джордж Пел беше осъден на 6 години затвор за сексуални посегателства. Бившият ковчежник и съветник на папа Франциск става най-високопоставеният служител на Ватикана, който получава ефективна присъда по дело от такова естество.

След дълъг съдебен процес днес 77 годишният Джордж Пел чу присъдата си.

съдия Питър Кид: Осъждам Ви на шест години затвор. Нямате право да искате предсрочно освобождаване за период от три години и осем месеца.

Обвинението доказа, че през 1996 година той е блудствал с две 13 годишни момчета, в една от стаите на катедралата Свети Патрик в Мелбърн.


Кардинал беше признат за виновен в сексуални посегателства

Кардинал беше признат за виновен в сексуални посегателства

Третият човек в йерархията на Ватикана, ковчежникът на папа Франциск, беше признат за виновен за сексуални посегателства срещу деца. 77-годишният духо...

Мнозина изразиха разочарованието си, че присъдата е малка. Все пак е добро начало, според други.

Роб Хаус, жертва на сексуален тормоз: Никоя присъда не е достатъчна за отнемането на невинността на дете. Но при това законодателство, мисля, че е силно послание, че подобни деяния вече не могат да бъдат толелирани.

Пел отрича вината си и адвокатът му обяви, че са направени необходимите постъпки за обжалване.

Робърт Ричтър, адвокат на кардинал Джордж Пел: Обжалването е в ход. Не можем да коментираме.
Вивиан Уолър, адвокат на една от жертвите: Клиентът ми е наясно, че процесът продължава и, че през юни ще има обжалване. Той не иска да коментира присъдата.
© БГНЕС
Ковчежникът на Ватикана отива на съд

Ковчежникът на Ватикана отива на съд

Високопоставен кардинал ще бъде съден в Австралия за сексуални престъпления, извършени в миналото. Това реши в Мелбърн съдия Белинда Уолингтън, която...

Някога една от най-влиятелните фигури във Ватикана с действията си подкопа доверието в Римо-католическата църква и стана част от мащабния скандал, свързан със сексуални посегателства, извършвани и прикривани от висши духовници, който продължава повече от три десетилетия. През февруари във Ватикана, по инициатива на папа Франциск, се проведе безпрецедентна конференция по темата, на която деянията бяха остро осъдени и бяха одобрени мерки за справяне с проблема.