НОВИНИ

Осъдено е лице за купуване на гласове в Плевен

Осъдено е лице по бързото производство за купуване на гласове в Плевенско. Той ще излежава 15 месеца в затвора и ще трябва да плати 2000 лева гаранция. Това не е отстранения председател на СИК в село Крушовица. Той също беше задържан, след което е заменен и изборният ден премина без проблеми. Общо 8 са заведените производства в Плевенско.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:06, 26.03.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Председателят на СИК в село Крушовица в община Долни Дъбник е бил задържан с полицейска мярка за 24 часа снощи.

Ярослав Димитров, председател на РИК-Плевен: Заменен е председателят на тази СИК от друг член, има друг член. Комисията функционира нормално, което важно за нас като РИК и за изборния процес в това населено място.
Владимир Николов, районен прокурор на Плевен: Активно се разпитват свидетели, предстои повдигане на обвинения на няколко лица. Към настоящия момент не бих могъл да се ангажирам с повече подробности. Схемата е пирамидална, осигурява се съответния финансов ресурс, има организация тези структури, които се занимават с това явление, на определени нива.
Тодор Кръстев, секретар на СИК в село Крушовица: Да, познавам го, Юксел се казва момчето, доколкото знам. Тая сутрин чу се новината, знаем за тая работа. Явно нещо има, което е нередно, спрямо Изборния кодекс и спрямо избора през деня.

БНТ: Знаете ли за какво, какво се е случило?

Галя Денева, председател на СИК: Най-вероятно за купуване на гласове, но това не може да бъде доказано. Това си го знаят властимащите органи. Не мога да го коментирам в момента. След края на изборния ден, след като приключим тука, ще можем да коментираме.

Проверки по сигнали са извършвани и в плевенското село Буковлък. Тази сутрин там имаше опашки от желаещи да гласуват в две от трите секции в местното училище. Струпалите се хора обаче отричат да са продавали гласа си.

Други жители на селото, които не пожелаха да застанат пред нашата камера, намекнаха, че е имало хора в селото, които са раздавали пари. От началото на изборния ден в Районната избирателна комисия в Плевен официално няма постъпили жалби за нарушения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
24 часа: Забраната за публикуване на резултати от екзит пол е абсурдна
"24 часа": Забраната за публикуване на резултати от екзит пол е абсурдна
 В Турция попълват декларации за гласуване извън изборните секции
В Турция попълват декларации за гласуване извън изборните секции