Обвиненият за убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова беше осъден на 30 години затвор при първоначален строг режим. Присъдата на Русенския окръжен съд е за 3 престъпления - умишлено убийство, изнасилване и блудство. Северин Красимиров се призна за виновен и поиска съкратен процес. Убийството предизвика вълна от съпричастност към жертвата и искане за справедливо наказание към извършителя.

Вижте повече в прякото включване на Даниела Димитрова:

Северин Красимиров се призна за виновен и по трите обвинения. Така на практика той се спаси от най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна. Служебният му защитник дори поиска по-лека присъда - 15 години затвор, с мотива, че Северин е съдействал на разследването, че е с лека умствена изостаналост и чисто съдебно минало. А съдията по делото Юлиян Стаменов заяви, че ако законът му позволяваше, щеше да наложи по-голямо наказание. Близките на Виктория Маринова коментираха, че за тях 30 години затвор е справедливо наказание, но настояха за законодателни промени при извършването на такива тежки престъпления.

Северин Красимиров запази мълчание след като чу присъдата. Преди това в последната си дума пред съда заяви, че много съжалява за стореното и иска да върне времето назад. Той се извини на родителите на Виктория и каза, че признава вината си. Свекърът на Виктория Румен Максимов сподели, че дъщеричката ѝ приема болезнено загубата на майка си и всеки ден пуска балони с надпис: "Мамо, обичам те!".

Настоя за промени в Наказателния кодекс.

Румен Максимов, близък и колега на Виктория Маринова: В рамките на действащото ни до момента законодателство това е може би най-справедливата присъда. И още веднъж искам да апелирам към имащите законодателна инициатива, да предприемат необходимите мерки, за да не могат такива брутални убийци да останат, след години отново да се върнат в обществото.
Георги Георгиев, окръжен прокурор на Русе: Съдът му наложи възможно най-тежкото наказание - това, което ние поискахме. Така че доволни сме от наказанието.

Служебният адвокат на Северин каза, че най-вероятно ще оспорват присъдата.

Иван Дойнов, адвокат на Северин Красимиров: Считаме, че има превес на смекчаващите вината обстоятелства и заради това наказанието трябва да бъде в по-нисък размер.

Убийството на Виктория беше извършено на 6 октомври миналата година. Тялото ѝ беше открито до тенис кортовете в Русе. За четири дни полицията успя да установи извършителя и да го задържи в Германия, където Северин се беше укрил при роднини. Заключението на съдебно-медицинската и психиатрична експертиза установи, че той е с лека умствена изостаналост, но е вменяем и осъзнава какво върши, така че може да носи наказателна отговорност. Разследването продължи близо половин година и установи, че Северин е единственият извършител на престъплението, което е било продиктувано от сексуални подбуди и не е извършено заради професионалната работа на Виктория Маринова, каквито версии се появиха в първите дни на убийството.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.