НОВИНИ

Осъдиха на 30 години Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова

Обвиненият за убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова беше осъден на 30 години затвор при първоначален строг режим. Присъдата на Русенския окръжен съд е за 3 престъпления - умишлено убийство, изнасилване и блудство. Северин Красимиров се призна за виновен и поиска съкратен процес. Убийството предизвика вълна от съпричастност към жертвата и искане за справедливо наказание към извършителя. Вижте повече в прякото включване на Даниела Димитрова:

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
17:41, 22.04.2019 (обновена)
9490
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Северин Красимиров се призна за виновен и по трите обвинения. Така на практика той се спаси от най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна. Служебният му защитник дори поиска по-лека присъда - 15 години затвор, с мотива, че Северин е съдействал на разследването, че е с лека умствена изостаналост и чисто съдебно минало. А съдията по делото Юлиян Стаменов заяви, че ако законът му позволяваше, щеше да наложи по-голямо наказание. Близките на Виктория Маринова коментираха, че за тях 30 години затвор е справедливо наказание, но настояха за законодателни промени при извършването на такива тежки престъпления.

Северин Красимиров запази мълчание след като чу присъдата. Преди това в последната си дума пред съда заяви, че много съжалява за стореното и иска да върне времето назад. Той се извини на родителите на Виктория и каза, че признава вината си. Свекърът на Виктория Румен Максимов сподели, че дъщеричката ѝ приема болезнено загубата на майка си и всеки ден пуска балони с надпис: "Мамо, обичам те!".

Настоя за промени в Наказателния кодекс.

Румен Максимов, близък и колега на Виктория Маринова: В рамките на действащото ни до момента законодателство това е може би най-справедливата присъда. И още веднъж искам да апелирам към имащите законодателна инициатива, да предприемат необходимите мерки, за да не могат такива брутални убийци да останат, след години отново да се върнат в обществото.
Георги Георгиев, окръжен прокурор на Русе: Съдът му наложи възможно най-тежкото наказание - това, което ние поискахме. Така че доволни сме от наказанието.

Служебният адвокат на Северин каза, че най-вероятно ще оспорват присъдата.

Иван Дойнов, адвокат на Северин Красимиров: Считаме, че има превес на смекчаващите вината обстоятелства и заради това наказанието трябва да бъде в по-нисък размер.

Убийството на Виктория беше извършено на 6 октомври миналата година. Тялото ѝ беше открито до тенис кортовете в Русе. За четири дни полицията успя да установи извършителя и да го задържи в Германия, където Северин се беше укрил при роднини. Заключението на съдебно-медицинската и психиатрична експертиза установи, че той е с лека умствена изостаналост, но е вменяем и осъзнава какво върши, така че може да носи наказателна отговорност. Разследването продължи близо половин година и установи, че Северин е единственият извършител на престъплението, което е било продиктувано от сексуални подбуди и не е извършено заради професионалната работа на Виктория Маринова, каквито версии се появиха в първите дни на убийството.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязват високи цени на тока на свободния пазар през април
Отбелязват високи цени на тока на свободния пазар през април
Очаквана и убедителна победа за Володимир Зеленски на изборите в Украйна
Очаквана и убедителна победа за Володимир Зеленски на изборите в Украйна