НОВИНИ

Осъдиха румънски депутат за купуване на гласове с пилета

Пореден румънски политик е осъден от Националната Дирекция за борба с корупцията в Букурещ. Той беше обвинен за това, че е раздал 60 тона пилета на грил по време на предизборната кампания на местните избори през 2012.

bnt avatar logo
от Стилиян Деянов
17:32, 16.03.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света
осъдиха румънски депутат купуване гласове пилета

Присъдата срещу бившия депутат Флорин Аурелиан Попеску е окончателна. Той ще прекара следващите две години зад решетките. Попеску беше обвинен по сигнал на притежателя на фирмата, принуден да дари пилетата, използвани в кампанията за местните избори през 2012. Според жалбодателя при него е дошъл посредник, който първоначално е поискал по 250 000 евро за всяка една от основните партии в кампанията.

В крайна сметка се е стигнало до компромисен вариант - даряване на 60 тона пиле, договорени след лично посещение на Флорин Попеску в птицефермата. По това време Попеску е изпълнявал функцията областен управител на окръг Дъмбовица и е бил член на свързаната с бившия президент Бъсеску Демократично-либерална партия.

Прави впечатление и бързото стигане до присъда на последна инстанция: след обвинението в края на 2012, завършилото сега дело фактически започва през юни 2014. Още в началото на съдебните действия, бяха поставени под запор и два имота на Попеску, чиято стойност отговаря на тази на раздадените в пилета.

В началото на март тази година Попеску подаде оставката си като депутат в румънския парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алжирец е един от атентаторите в Париж
Алжирец е един от атентаторите в Париж
Версии за саморазправата на бул. Черни връх в София
Версии за саморазправата на бул. "Черни връх" в София